Samspillskontrakt i Norges største NoDig-prosjekt

 
Samspillskontrakt i Norges største NoDig-prosjektFoto: Jørn Søderholm
"VA på langs" i Nittedal kommune er det første – og største – prosjektet i sitt slag som utføres på samspillskontrakt.

I Nittedal legges nå siste etappe av VA på langs. Det har vært en lang ferd mot sikker vannforsyning og trygt avløp for kommunen. Det er et av Norges største NoDig-prosjekter, og det største i sitt slag som har blitt utført på samspillskontrakt. Hvorfor det? Og ikke minst: Hvordan arter et slikt samspillsprosjekt seg for byggherre, konsulent og entreprenører?

NITTEDAL / GEILO: – Jeg begynte i Nittedal kommune i 2014. Da var VA på langs blant de første oppgavene jeg fikk på blokka. Så det har tatt veldig mye tid, sier Bjørn Rønholt, enhetsleder for kommunalteknikk i Nittedal kommune.

– Vi har vært gjennom utrolig mange spennende utfordringer. Det er hyggelig å se at vi nå begynner å komme i mål innen de fristene vi må rekke, sier han til Rørbloggen.

I midten av januar er det pågående prosjektet VA på langs – et av Norges største NoDig-prosjekter – toppsak på Hallingtreff 2025.

(denne artikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no )

På Vestlia Resort på Geilo møtes mer enn 300 bransjefolk til en faglig og sosial start på 2025. Det store vann- og avløpsprosjektet har det siste året preget den søndre delen av Nittedal, ikke langt fra grensa mot Oslo.

Bjørn Rønholt i Nittedal kommune, desember 2024

Bjørn Rønholt, enhetsleder kommunalteknikk i Nittedal kommune. (Foto: Jørn Søderholm) 

Det er et spesielt prosjekt av flere årsaker. Dels på grunn av størrelsen, med mange meter i store dimensjoner. Men enda mer på grunn av kontraktsformen.

VA på langs er nemlig det første – og største – prosjektet i sitt slag som utføres på samspillskontrakt.

Les også: Utvider det amerikanske NoDig-markedet med europeisk teknologi

Der er nå entreprenør Arne Olav Lund AS og NoDig-entreprenør Olimb Anlegg AS i full gang med siste del av det mer enn ti år lange VA-prosjektet i Nittedal.

Vann- og avløspledning graves ned i Nittedal

Mye av den 10 kilometer lange traseen forseres med styrt boring (under). Dels på grunn av vanskelige grunnforhold, dels for å skjerme jordbruks- og naturarealer mot inngrep. (Foto: Jørn Søderholm)

borerigg styrt boring

Legge ned renseanlegg

Det ble i sin tid utløst av et pålegg fra den daværende fylkesmannen – statsforvalteren siden 2020 – om å legge ned tre avløpsrenseanlegg i Nittedal. Kommunen måtte finne en mer moderne måte å rense avløpet på og legge overføringsledninger. Dagens renseanlegg er utdaterte og har restutslipp av renset avløpsvann. Vannføringen i Nitelva er for liten til å tåle disse utslippene. Derfor skal det bygges en overføringsledning, som fører avløpet til NRVAs store sentralrenseanlegg på Strømmen. Det første anlegget ble lagt ned i 2018. De to siste legges ned når ledningen som nå legges står klar.

– Avløpsledningen er det vi i kommunen som legger. Vi har også med oss Nedre Romerike Vann- og Avløpsselskap NRVA, som bygger vannledninger. Når vi først setter i gang med et stort anleggsarbeid med avløpsledninger er det naturlig å ta med vannledninger samtidig. VA på langs er et samarbeidsprosjekt mellom oss i kommunen og NRVA. En sikker vannforsyning og en trygg håndtering av vannet som skal tilbake er kjempeviktig for at vi skal kunne ta imot veksten som kommer i Nittedal og for at de som bor her skal ha en god og sikker vannforsyning til enhver tid, sier Rønholt.

Les også: Tre grunner til at grøftefrie NoDig-metoder er viktig for norsk VA

Ledningstraseen er drøyt 10 kilometer lang. Mye av den går langs Nitelva, gjennom landbruksarealer og tildels gjennom kvikkleiresoner som ingen vet nøyaktig hvor er. Derfor blir det meste av prosjektet lagt med styrt boring.

Risikable grunnforhold

– Fremføring av store ledninger med NoDig-metoder gir minst konsekvenser for landbruk, natur og miljøverdier. Denne etappen ble i sin tid utsatt som følge av kvikkleireskredet på Li i 2019. Vi kan ikke komme i en situasjon med risikable grunnforhold fordi vi bruker feil metoder. NoDig-løsninger er mye sikrere når vi skal forbi områder med kvikkleire, sier Bjørn Rønholt.

Valg av NoDig-metoder var også viktig for valget av samspill som kontraktsform. Her var Nittedal kommune helt uten erfaring, men kunne til gjengjeld lene seg på NRVAs erfaringer på området.

Sunbrei Transport losser store PE-rør fra Hallingplast på prosjektet VA på langs

Lange strekk og store dimensjoner krever god logistikk. (Foto: Jørn Søderholm) 

Sunbrei Transport losser store PE-rør fra Hallingplast på prosjektet VA på langs

– For to år siden diskuterte vi kontraktsstrategi med NRVA. De har gode erfaringer med samspill, og vi kom fram til det er særlig godt egnet i et prosjekt med en stor NoDig-andel. Vi har erfart at det er en veldig bra entrepriseform for å løse problemer som dukker opp underveis. Det viktigste for et så stort prosjekt er egentlig å redusere risiko. Være seg risiko for forsinkelser, grunnforhold og økonomi. I et samspill jobber vi med den beste kompetansen hos entreprenørene og rådgiver, og det er viktig for oss som byggherre å være aktiv i prosessen. Vi har gode relasjoner i prosjektet der alle parter ønsker å finne de beste løsningene, sier Rønholt.

Han anbefaler kontraktsformen varmt til sine kollegaer i andre kommuner.

Les også: Hva er det med Hallingtreff?

Teknisk krevende

Konsulent Terje Jensen i Norconsult stortrives på det store prosjektet. Jo mer komplekst og krevende det er, jo mer faglig interessant for ham som rådgiver. Han har vært med på prosjektet siden 2020, fra den første fasen med forprosjektering, reguleringsplan og detaljregulering.

– Først og fremst et stort omfang med mange fag og et teknisk krevende system. Det gjør prosjektet interessant for oss. Grunnforholdene er en av de viktigste utfordringene nå i gjennomføringen. Det er dårlige grunnforhold med mye kvikkleireområder man ikke helt hvet hvor er. Det har vært en stor utfordring med å finne en trasé som både unngår problematiske grunnforhold og gir en minst mulig belastning på natur og landbruk. Systemløsningen med en akseptabel teknisk drift av anlegget er også viktig. Her har det altså vært utfordringer på mange plan: Både grunnforhold, tredjepart, ytre miljø og rent teknisk, sier Jensen. 

Rådgiver Terje Jensen i Norconsult

Terje Jensen, Norconsult. (Foto: Jørn Søderholm) 

Han mener samspillsmodellen har gjort at entreprenørene kan komme tidlig inn med sin spisskompetanse, som en nyttig utfylling til rådgiverens tekniske kompetanse på planlegging. Jensen mener det også i andre entrepriseformer er mulig å hente ut effekten av entreprenørenes kompetanse, så lenge man har gode entreprenører med på laget.

Entreprenørene på VA på langs er altså Arne Olav Lund AS, sammen med Olimb Anlegg AS som utfører styrt boring. Hva er for HE den største forskjellen på samspill og en utførelsesentreprise?

Åpen bok og god kommunikasjon

– At vi sitter tett sammen med byggherre og rådgiver, med åpne bøker og samlokalisert på riggen er avgjørende for et godt og effektivt samspill. Sånn har vi hatt det siden høsten 2023, med et felles fokus på å finne løsninger og holde fremdrift og kvalitet, sier prosjektleder Morten Sjøli.

Han peker på at det er mer produktivt enn å bruke tid på å utarbeide kontraktsdokumenter og diskutere prisnivå/risikofordeling i detalj .

– Det gir denne kontraktsformen et mye større spillerom på løsninger også i fase to. Løsninger vi kanskje ikke tenkte på i fase én, men som dukker opp nå i utførelsen. Da kan vi bruke tida vår på det vi liker og er best på: Holde produktiviteten oppe i prosjektet, sier Sjøli.

 

rorbloggen-va-pa-langs-0713

Inntrekksgropa (over) i forkant av bildet under. Boreriggen skimtes et par hundre meter unna, til bak t.h. for bussgarasjen. (Foto: Jørn Søderholm) 

rorbloggen-va-pa-langs-0105

Han jobber til daglig i Peab, men er hentet inn som prosjektleder på dette prosjektet for datterselskapet Arne Olav Lund AS.

Allerede tidlig i prosjektet gjorde samspillet at de sammen fant noen besparende løsninger ved å legge om traseen ganske betydelig. Dessuten ble det som følge av samspill valgt NoDig utover der det opprinnelig var planlagt graving og omfattende spunting.

Sjøli berømmer byggherren, konsulentene og de øvrige samarbeidspartene for et prosjekt med det han mener er et spesielt godt samarbeid.

rorbloggen-va-pa-langs-0754

Prosjektleder Morten Sjøli (t.v.) hos HE Arne Olav Lund AS og prosjektleder Kristian August Olimb hos UE Olimb Anlegg AS. (Foto: Jørn Søderholm) 

Kort vei til svar på spørsmål

For NoDig-entreprenør Olimb Anlegg har det å komme så tidlig inn i prosjektet vært en uvant “øvelse”, men til stor nytte både for deres egen produksjon og for prosjektet.

Les også: Trekker store ledninger langt i kvikkleire

– Innledningsvis satt vi sammen med konsulentstaben. Med geotekniker, den som tegnet og den som hadde kontroll på kummer. Dessuten var Arne Olav Lund med, og oss på boring. Der satt vi og gikk gjennom hele strekket i detalj. Kunne vi bore der? Grave der? Når du har hele fagfeltet rundt samme bord, da blir det kort vei til å finne svar på spørsmålene. Det var moro å jobbe sånn, sier prosjektleder Kristian August Olimb i Olimb Anlegg AS.

– Blir dere bedre som teknisk entreprenør av å jobbe sånn?

– Vi pleier jo ofte å se etter gode løsninger ellers óg. Men her har vi muligheten til å se etter de beste løsningene hele veien. Sannsynligheten for at man finner den beste løsningen er større når vi er med tidlig. Når vi kan finne løsninger før alt er tegnet i detalj, sier Olimb.

Hallingtreff arrangeres i januar hvert år av Hallingplast AS i tett samspill med organisasjonene Rørinspeksjon Norge (RIN) og Scandinavian Society for Trenchless Technology (SSTT). 

rorbloggen-va-pa-langs-0786

KILDE: Rørbloggen / Hallingplast

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår