115 år gammelt bygg blir energieffektivt

 
115 år gammelt bygg blir energieffektivtBildet: Grundtvigs Hus står foran omfattende energieffektivisering. Foto: Energy Machines
DANMARK: Grundtvig Hus i København skal renoveres til "DGNB platina" – og blir selvforsynt med CO2-fri oppvarming og kjøling.

Grundtvigs Hus i Studiestræde i København ble bygget i 1906-08 – før energikrisen og moderne krav til bygninger.

Eiendommen har vært brukt til alt fra et grundtvigiansk kultursenter og hotell til nazistenes telefonsentral under andre verdenskrig. Nå forventes det gamle huset og det tilstøtende hjørnebygget på Vester Voldgade, på til sammen 9.900 m2, renovert til DGNB platina, melder dagensbyggeri.dk

Sertifiseringen overvåkes av WSP Danmark som rådgivende ingeniør, mens Energy Machines leverer de tekniske løsningene som danner grunnlaget for energitransformasjonen.

Første platina-renovering

De to byggene vil bli spekket med fremtidens energisystemer, slik at de kan generere, lagre energi og resirkulere energi som et helelektrisk integrert system og kun med stikkledning fra Radius for nødsituasjoner. Geotermisk energi er integrert med bl.a. varmepumper, luftbehandling og solenergi på taket og energisystemet er en programvaredrevet løsning som integrerer oppvarming, kjøling, ventilasjon, kraftproduksjon og energilagring i ett energisystem som lar bygget generere, lagre og resirkulere sitt eget energi.

De høyeffektive energisystemene kombinert med bl.a. fokus på hvordan miljøsanering kan skje på den mest hensiktsmessige og bærekraftige måten i rivefasen, skal bidra til at det 115 år gamle Grundtvighuset kan oppnå DGNB Platinum-sertifisering som det første renoveringsprosjektet i Danmark.

I 2025 forventes Grundtvigs Hus å stå ferdig som et delvis fredet bygg med CO2-fri oppvarming og kjøling av eiendommen og tilliggende hjørnebygg. Bygget vil være rammen for flere kontorer, butikker og et utstillingsrom for Energy Machines bærekraftige teknologier. Det høyeffektive energisystemet forventes å gi 84 % reduksjon i energiforbruket og 97 % reduksjon i driftsutgifter.

FAKTA DGNB-sertifisering:

For å oppnå en DGNB-sertifisering skal et bygg eller byområde evalueres på grunnlag av en rekke kriterier innen fem hovedområder i DGNB: miljøkvalitet, økonomisk kvalitet, sosial kvalitet, teknisk kvalitet og prosesskvalitet. På bakgrunn av denne evalueringen tildeles prosjektet en sølv-, gull- eller platinasertifisering.

DGNB Diamant-sertifisering for arkitektur og funksjonalitet krever at bymiljø og samspill med lokalområdet også tenkes inn.

I 2020 lanserte den danske Bolig- og Planstyrelsen en ny frivillig bærekraftsklasse som skal hjelpe byggebransjen med å bygge opp erfaring med bærekraftige bygg – for å sikre en grønn omstilling av byggebransjen. Målet er at bruk av den frivillige bærekraftsklassen blir obligatorisk i det danske bygningsreglementet i 2023.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår