Utlyser innovasjonskonkurranse
Publisert: 15 Jun 2020
Målet er å utvikle en gravefri fornyelse av vannledninger ved hjelp av strømper. Det betyr en mer effektiv fornyelse av gamle ledninger. I tillegg vil det gi mange andre positive ringvirkninger som reduserte klimagassutslipp, reduserte kostnader og mindre inngrep i nærmiljøet.
Robot og klammer
Mye av drikkevannsnettet i Norge er gammelt og i dårlig forfatning. Det er derfor ønskelig å øke fornyelsestakten.
- Vi ønsker å få til en enklere og billigere måte å fornye vannledningene på. En måte hvor vi slipper å grave; en såkalt “no-dig” løsning. Utfordringen er å få til en løsning som er solid nok i tillegg til å løse tilknytningen av stikkledningene til hovedvannledningen. Vi må ha en løsning med robot og klammer, eller en lignende type løsning, for å få det tett, forteller prosjektleder Frode Andrew Selvik i Trondheim kommune, i en pressemelding.
Når det brukes strømper, så føres selve “strømpen” inn i den gamle ledningen og herdes der. Strømpen blir så en helt ny vegg innvendig i den gamle ledningen.
- Det er viktig at det blir solid nok. Vi ønsker ikke bare å forlenge levetiden litt, men at fornyelsen blir like solid som når vi bygger nytt. Det betyr at levetiden skal være minimum 100 år.
Utlyser innovasjonskonkurranse
Lignende løsninger er allerede tatt i bruk for avløpsrør, men her er rørene mye større og det er en annen løsning for koblingene som gjør bruk av strømper enklere. Drikkevannet står under trykk, og de fleste vannledningene er 150 millimeter i diameter. Det betyr at det er behov for større styrke på strømpene, og det er begrenset med plass for en robot å jobbe der inne. Roboten, eller en tilsvarende løsning, er nødvendig for å koble på stikkledninger.
Selvik er optimistisk til at de skal finne en løsning.
- Vi inviterte til en dialogkonferanse i oktober 2019, og denne ble fulgt opp med en-til-en samtaler i etterkant. Her fikk vi snakket med flere som hadde gode idéer og som var kommet godt i gang med nye løsninger. Neste steg er å utlyse en innovasjonskonkurranse. Vi håper å få med både de vi allerede har vært i kontakt med og kanskje dukker det også opp noen nye som vi ennå ikke kjenner til!
Stort marked for løsningen
Oslo og Trondheim kommune tar sikte på å kunngjøre konkurransen i slutten av juni. Prosjektet har fått 10 millioner kroner fra Forskningsrådet og i tillegg går Trondheim og Oslo kommune begge inn med 1,2 millioner. Det er også krav om en viss egenfinansiering fra leverandørene som deltar. Det er ikke så rart. Den som lykkes i å utvikle en strømpeløsning for vannledninger, har potensiale for et stort marked både innen- og utenlands. Bare i Norge er det beregnet et potensiale per år på minimum 800 millioner kroner.
- Her i Trondheim fornyer vi hvert år rundt 10 kilometer vannledninger. Med en slik løsning kan vi helt sikkert doble eller tredoble dette tallet til samme pris, sier Selvik.
Det er Trondheim kommune i samarbeid med Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune som står bak prosjektet, men løsningen er noe som alle kommuner er interessert i. Interessen stopper heller ikke ved landegrensene.
Mindre inngrep i nærmiljøet
Stian Bruaset fra SINTEF, som er innleid FoU rådgiver i prosjektet, har gjort undersøkelser for å finne ut om det finnes lignende løsninger i USA og andre steder. Det eksisterer potensielt gode løsninger, men ingen som kan brukes direkte uten uttesting og tilpasning til norske forhold. Bruaset har tidligere skrevet doktorgradsavhandling på NTNU innen emnet bærekraftig fornyelse av ledningsnettet.
For kommunene ligger det en stor motivasjon i å kunne renovere flere vannledninger til en lavere pris. Viktig er det også at anleggstiden blir betraktelig redusert. og at de gravefrie løsningene også er bedre for miljøet gjennom mindre CO2 utslipp.
For innbyggerne er det også en stor fordel med gravefrie løsninger. Det betyr mindre stengte veier og inngrep i private hager. Spesielt i byer og tettbygde strøk vil det være en stor fordel å slippe å grave.
Fakta:
Utfordring: Norsk vannsektor står overfor en stor utfordring når det gjelder fornyelse av ledningsnettene som forsyner Norge med drikkevann. For å få ned lekkasjeprosenten og unngå etterslep, er det ønskelig å øke fornyelsestakten. Det betyr at det er behov for nye metoder som er effektive både når det gjelder tid og kostnader.
RENVANN: RENVANN er den interne betegnelsen på prosjektet som handler om gravefri renovering av vannledninger ved hjelp av strømper. Trondheim kommune, Kommunalteknikk er prosjektansvarlig og Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune er samarbeidspartner. I tillegg er det innleid en rådgiver fra SINTEF i prosjektet.
Innovasjonsprosjekt: Før-kommersielle anskaffelser brukes når det er behov for å utvikle løsninger som per i dag ikke finnes i markedet. Utviklingsprosessen organiseres som en innovasjonskonkurranse hvor markedet inviteres til å løse en konkret utfordring. Tanken er å sette i gang flere utviklingsprosjekter på en konkret utfordring.
Testing: Det finnes allerede noen strømpeløsninger på markedet, men mange er usikre på styrke og kvalitet. I dette prosjektet skal metodene videreutvikles, og testing av løsningene er en viktig del av prosjektet. Dokumentasjon fra testingen vil bli viktig for alle som ønsker å ta i bruk nye løsninger.
-
Tilbyr rammeavtale for VA-tjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Loppa kommune i Vest-Finnmark tilbyr rammeavtale for VA-tjenester inkl. materiell, samt leie av maskiner og personell. Verdi: inntil ca. 16 millioner kroner.
-
Milwaukee utvider MX Fuel-systemet
PRODUKTNYHET: MX FUEL kompakt arbeidslys eliminerer kabelrot og fjerner bekymringer knyttet til bensindrevne løsninger for brukerne.
-
- KI øker energieffektiviteten og miljøbesparelsene i bygninger
To forskningsrapporter, utgitt av Schneider Electric, viser imponerende utslippskutt med KI anvendt på oppvarming, ventilasjon og klimatisering.
-
- Hvorfor velger ikke bransjen de mest bærekraftige alternativene?
AUTOMATISKE SLOKKEANLEGG: - I en tid der klimamål står høyt på dagsorden for både offentlige og private byggherrer, rådgivere, entreprenører og rørleggere, må vi som bransje spørre oss selv: Velger vi løsninger som faktisk lever opp til våre bærekrafts...
-
- Nytteløst å ignorere trendene
Før arbeidet med selskapets trendrapport, inviterte baderomsprodusenten INR arkitekten Johan Sundberg til en prat om kommende trender.
-
Nilsson Haras sponser lovende sykkeltalent
Nilsson Haras AS starter det nye året med å inngå en samarbeidsavtale for 2025 med en av Vesterålens mest spennende idrettsutøvere, sykelisten Magdalene Lind.
-
- Årsaken er som regel feil prosjektering eller utførelse
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet. I over 60 år har SINTEF kartlagt byggskader i Norge.
-
Utlyser VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Selbu kommune inviterer til anbudskonkurranse for etablering av ny vannledning Siran – Setsaas.
-
Blir 2025 energiskiftets år i byggenæringen?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hva vil prege byggebransjen i det nye året? Blant spådommene finner vi nye teknologier og smartere energiløsninger som vil redusere kostnader, klimagassutslipp og belastningen på strømnettet.
-
Åpner for BIM-data fra Uponors produktportefølje
GF Building Flow Solutions tilbyr nå BIM-data fra Uponors produktportefølje i de fleste vanlige databaser som Magicad, Linear, Trimble og Solar Computer.
-
GeoTermosen klar for drift
Det er ikke et hvilket som helst anlegg for lagring og fangst av fornybar energi som nylig ble tatt i bruk på Fjell i Drammen. GeoTermos-Prosjektet har allerede vakt oppsikt både internasjonalt og nasjonalt.
-
Sjur Tveite blir leder for Vannsenteret
Sjur Tveite fra Ås går direkte fra engasjementet som prosjektleder til daglig leder i det nye Nasjonalt senter for vanninfrastruktur.
-
Stor interesse for utdanning innen automasjon i bygg
Nær 70 søkere har meldt seg til en ny videreutdanning innen automasjon i bygg på OsloMet.
-
– Gleder meg til å ta fatt på jobben!
Torkild Korsnes ble valgt som ny nestleder i BNLs styre på generalforsamlingen nylig.
-
Ruster opp Tønsbergs vann- og avløpssystem
Rådgiverselskapet COWI skal utarbeide en ny hovedplan for vann og avløp i "nye" Tønsberg kommune.
-
GK leverer til spektakulær holdeplass i Bergen
Bybanen Utbygging har tildelt GK oppdraget med tekniske installasjoner for den underjordiske holdeplassen mellom Haukeland og Haraldsplass sykehus i Bergen.
Aktivitetskalender
-
Klart for Multifagmesse 2025
KURS OG KONFERANSER: Den 30. januar 2025 inviterer fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2025» i Trondheim. -
Inviterer til webinar
KURS OG KONFERANSER: I dette webinaret, i regi av Ulefos, lærer du mer om hva du skal gjøre for å unngå lekkasjer og driftsproblemer, og sikre en stabil vannforsyning. -
Norsk Kjøleteknisk Møte – NKM2025
KURS og KONFERANSER: Den 3.–4. april arrangeres NKM2025 på Radisson Blu Royal Hotel Bryggen i Bergen. Dagen før inviteres det til workshop i tema høytemperaturvarmepumper. -
Hallingtreff nærmer seg fulltegnet
HALLINGTREFF 2025: Januar og Hallingtreff 2025 nærmer seg raskt. Med over 300 påmeldte er deltakerlisten 90 prosent fulltegnet. Blant utstillerne finner vi gamle kjente og et par nye navn. -
Inviterer til vårens største VA-konferanse
VA-dagene 2025: PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. -
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt.