GeoTermosen klar for drift
Publisert: 12 Jun 2020
Av Bjørn Laberg
Montering og igangkjøring av varmepumpen, solceller og bygging av GeoTermos har blitt gjort samtidig med prosjektet Fjell 2020. Fjell 2020 er etablering av aktivitetshus med flerbrukshall, bibliotek, rehabilitering og utvidelse av Fjell skole.
Null klimautslipp og skryt
GeoTermosen, som skal magasinere varmen i sommerhalvåret, består av 100 lagringsbrønner i fjellet, hver er 50 meter dyp. Brønnene er satt i sirkel med relativt tett avstand. GeoTermosen ligger under parkeringsplassen ved Fjell skole. For å varme opp brønnene benyttes to solenergisystemer: 125 m2 med solpaneler som lagrer høytemperert varme direkte i brønnene, mens 1000 m2 solceller sørger for strømproduksjonen som skal til for å drifte en CO2 varmepumpe, som på sin side henter varmeenergi fra uteluften. Både bygningsmassen og GeoTermos er spesialdesignet for å fungere optimalt sammen.
– Spesielt driften av varmepumpen er en genial sak. Det er en lur måte å lade opp varmelageret i fjellet på, sier Randi Kalskin Ramstad som er tilknyttet NTNU. Ramstad skryter av det Drammen Eiendom har fått til.
– De har en helt unik kompetanse på løsninger og er helt i front i Norge. De har et lite, men svært kompetent miljø som driver utviklingen videre, sier førsteamanuensis Randi Kalskin Ramstad.
Betydningen for miljøet
Det unike med GeoTermos-løsningen er at solenergien, som høstes i sommerhalvåret, benyttes til oppvarming av bygningsmassen om vinteren. Alt kun basert på egenprodusert energi. Varmepumpen drives av naturlig CO2. I motsetning til el-batterier, har GeoTermos ingen negative miljøkonsekvenser, mener Geir Andersen, vedlikeholds- og miljøsjef i Drammen kommune.
– En betydelig del av energibruken i norske bygg går til oppvarming. Når denne varmeenergien kan produseres uten klimautslipp, og uten å belaste strømnettet ved store effektbehov, vil GeoTermos være en viktig del av klimaomstillingen, sier Andersen.
En idé fra Canada
Drammen Eiendom KF er et foretak eid av Drammen kommune. Geir Andersen med kollegaer har designet og utviklet GeoTermos, som er basert på en idé fra Canada. Drammen kommune er den første i Norge med et slikt anlegg i full drift. Ofte benyttes overskuddsvarme fra avfallsforbrenning på anlegg av tilsvarende størrelse som det på Fjell, men her brukes kun egenprodusert solenergi til oppvarming. Drammen Eiendom søkte midler hos Enova og fikk fire millioner kroner til de innovative planene. Prosjektet er en del av forskningsprosjektet RockStore, som har stor deltagelse fra mange forsknings- og universitetsmiljøer, som for eksempel Norwegian Research Centre, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet – NTNU, Kungliga Tekniska Högskolan og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I tillegg er NVE, Enova, samt flere representanter fra byggeiere og industrien for øvrig involvert.
Seks måneder til ett år
Dette gjør at prosjektet vil bli grundig vurdert, der erfaring, formidling og overføring av kunnskap til andre er en svært viktig del. GeoTermos-prinsippet, med det termiske batteriet i fjellet, og bruk av egenprodusert energi, er en arealeffektiv løsning og derfor spesielt aktuelt for mange utbyggingsprosjekter i kommuner, byer og tettsteder.
- Beregninger i forkant forteller at dette er et lønnsomt prosjekt. Evalueringen vil vise oss hvor mye energi som berget under parkeringsplassen på Fjell skole kan magasinere og hvor stor effekt som kan tas ut. Det vil ta seks måneder til ett år før vi får gode svar. I fremtidens energisystem vil en stor andel av energiproduksjonen være basert på fornybare energikilder med varierende og uforutsigbar produksjon. Lagring av energi vil derfor være helt avgjørende, sier Randi Kalskin Ramstad avslutningsvis.
Overingeniør Trond Haugan har laget denne illustrasjonen for å forklare hvordan energien fra sol og luft blir lagret, for deretter å benyttes til oppvarming av bygningene.
Overingeniør Rune Simensen har hatt ansvaret for den databaserte løsningen. Her ved styringstavlen, som bestemmer hvor varmen skal gå, og hva som skal lagres.
Det er montert 125 kvadratmeter med solpanel, i forbindelse med GeoTermos-prosjektet. I tillegg er det 1000 kvadratmeter med solceller på taket av skolebygget.
- I fremtidens energisystem vil en stor andel av energiproduksjonen være basert på fornybare energikilder med varierende og uforutsigbar produksjon. Lagring av energi vil derfor være helt avgjørende, sier førsteamanuensis Randi Kalskin Ramstad, SINTEF
(Kilde / foto: Drammen kommune)
-
Tilbyr rammeavtale for VA-tjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Loppa kommune i Vest-Finnmark tilbyr rammeavtale for VA-tjenester inkl. materiell, samt leie av maskiner og personell. Verdi: inntil ca. 16 millioner kroner.
-
Milwaukee utvider MX Fuel-systemet
PRODUKTNYHET: MX FUEL kompakt arbeidslys eliminerer kabelrot og fjerner bekymringer knyttet til bensindrevne løsninger for brukerne.
-
- KI øker energieffektiviteten og miljøbesparelsene i bygninger
To forskningsrapporter, utgitt av Schneider Electric, viser imponerende utslippskutt med KI anvendt på oppvarming, ventilasjon og klimatisering.
-
- Hvorfor velger ikke bransjen de mest bærekraftige alternativene?
AUTOMATISKE SLOKKEANLEGG: - I en tid der klimamål står høyt på dagsorden for både offentlige og private byggherrer, rådgivere, entreprenører og rørleggere, må vi som bransje spørre oss selv: Velger vi løsninger som faktisk lever opp til våre bærekrafts...
-
- Nytteløst å ignorere trendene
Før arbeidet med selskapets trendrapport, inviterte baderomsprodusenten INR arkitekten Johan Sundberg til en prat om kommende trender.
-
Nilsson Haras sponser lovende sykkeltalent
Nilsson Haras AS starter det nye året med å inngå en samarbeidsavtale for 2025 med en av Vesterålens mest spennende idrettsutøvere, sykelisten Magdalene Lind.
-
- Årsaken er som regel feil prosjektering eller utførelse
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet. I over 60 år har SINTEF kartlagt byggskader i Norge.
-
Utlyser VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Selbu kommune inviterer til anbudskonkurranse for etablering av ny vannledning Siran – Setsaas.
-
Blir 2025 energiskiftets år i byggenæringen?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hva vil prege byggebransjen i det nye året? Blant spådommene finner vi nye teknologier og smartere energiløsninger som vil redusere kostnader, klimagassutslipp og belastningen på strømnettet.
-
Åpner for BIM-data fra Uponors produktportefølje
GF Building Flow Solutions tilbyr nå BIM-data fra Uponors produktportefølje i de fleste vanlige databaser som Magicad, Linear, Trimble og Solar Computer.
-
Sjur Tveite blir leder for Vannsenteret
Sjur Tveite fra Ås går direkte fra engasjementet som prosjektleder til daglig leder i det nye Nasjonalt senter for vanninfrastruktur.
-
Stor interesse for utdanning innen automasjon i bygg
Nær 70 søkere har meldt seg til en ny videreutdanning innen automasjon i bygg på OsloMet.
-
– Gleder meg til å ta fatt på jobben!
Torkild Korsnes ble valgt som ny nestleder i BNLs styre på generalforsamlingen nylig.
-
Ruster opp Tønsbergs vann- og avløpssystem
Rådgiverselskapet COWI skal utarbeide en ny hovedplan for vann og avløp i "nye" Tønsberg kommune.
-
GK leverer til spektakulær holdeplass i Bergen
Bybanen Utbygging har tildelt GK oppdraget med tekniske installasjoner for den underjordiske holdeplassen mellom Haukeland og Haraldsplass sykehus i Bergen.
-
Klimamarkedet rammes av svekket byggeaktivitet
VKEs markedsrapport viser at koronakrisen generelt svekker utsiktene for byggeaktiviteten framover, og klimamarkedet vil også rammes.
Aktivitetskalender
-
Klart for Multifagmesse 2025
KURS OG KONFERANSER: Den 30. januar 2025 inviterer fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2025» i Trondheim. -
Inviterer til webinar
KURS OG KONFERANSER: I dette webinaret, i regi av Ulefos, lærer du mer om hva du skal gjøre for å unngå lekkasjer og driftsproblemer, og sikre en stabil vannforsyning. -
Norsk Kjøleteknisk Møte – NKM2025
KURS og KONFERANSER: Den 3.–4. april arrangeres NKM2025 på Radisson Blu Royal Hotel Bryggen i Bergen. Dagen før inviteres det til workshop i tema høytemperaturvarmepumper. -
Hallingtreff nærmer seg fulltegnet
HALLINGTREFF 2025: Januar og Hallingtreff 2025 nærmer seg raskt. Med over 300 påmeldte er deltakerlisten 90 prosent fulltegnet. Blant utstillerne finner vi gamle kjente og et par nye navn. -
Inviterer til vårens største VA-konferanse
VA-dagene 2025: PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. -
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt.