Petimeter og motorsag-instruktør

 
Petimeter og motorsag-instruktørBildet: Ingvild Aaserud. Foto: Jørn Søderholm
Ingvild Aaserud har jobbet med HMS hele yrkeslivet, siden hun som 18-åring lærte 70-åringer riktig bruk av motorsag.

Nå styrer hun HMS og KS i Eco Drilling AS. Der er hun den eneste med "sjef" i tittelen. Tilfeldig? Neppe. 

Tekst: Jørn Søderholm

– HMS? Det er kjempegøy! Jeg liker kompleksiteten i det. Samspillet mellom utførelse ute på byggeplass og papirarbeidet. Vi må gjøre noe inne for at det skal fungere ute. Om en av sidene ikke virker, så virker heller ikke den andre. Det er en levende materie, og veldig uforutsigbart. Som puslespill der brikkene forandrer seg hele tiden. Det liker jeg.

Man kan godt kalle Ingvild Aaserud entusiastisk og engasjert. Det er ikke feil. Men det er heller ikke dekkende for den sprudlende energien hun utstråler, selv gjennom skjermen på Teams. Spesielt når det blir snakk om HMS, systemer og orden. 

Noen av oss kunne muligens hatt større glede av å nappe ut ett og ett nesehår enn å holde på med puslespill som forandrer seg hele tiden. Eller måtte styre med skjemaer, papirer og alle "greier" involvert i HMS og KS-systemer.  

Ingvild digger det.

Variert CV

– Jeg liker at det er en "levende materie". Litt uforutsigbart. At det er viktig for menneskene i bedriften. Både for at hver enkelt skal fokusere på det de gjør best, og fordi vi skal gjøre hva vi kan for at folk er trygge. Jeg kan bidra til at mine kollegaer kommer seg på jobb, får gjort jobben sin best mulig og kommer seg trygt hjem. Det er fint, sier Ingvild Aaserud. 

Nå i våres holder hun en stødig hånd over en pågående prosess med ISO-sertifisering av Eco Drilling. 

Hennes CV er en studie i variasjon. Noen vil si mye rart, men det høres så negativt ut. 

Noen av hovedpunktene: 

  • Skogsarbeider
  • Instruktør i manuell hogst, motorsag og skogbruk
  • Sentralbordbetjent og vaktleder ved Museet for Samtidskunst
  • Teamleder for sikkerhet på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
  • Teamleder og ass. butikksjef Clas Ohlson
  • Installasjon og service robotgressklippere
  • Kasseleder og salgsleder Coop Obs Bygg
  • HMS-leder i HENT og HMSK-fagleder i Steg Entreprenør
  • Nå HMS- og kvalitetssjef i Eco Drilling

– Hver gang jeg ser den lista tenker jeg litt "jøss, så mye rart man har gjort". Men det er også en variasjon og en bredde jeg er veldig stolt av. Hver eneste av de jobbene jeg har vært innom har gitt viktig og verdifull læring, sier hun. 

HMS-arbeid i entreprenør

– Motorsag-instruktør, sikkerhetssjef på museum og HMS-arbeid i entreprenørvirksomhet. Hva er fellestrekkene? 

– Flere enn man skulle tro. Da jeg sto der som 18-åring og skulle lære ham på over 70 å bruke vernebukse sammen med motorsaga, så var det en god læring i kommunikasjon med mennesker. Sikkerhetsarbeidet på museet beviste hver dag hvor viktig det er å ha gode instrukser og systemer. Det var viktig på store planlagte arrangementer og mottakelser for kongelige og presidenter, og det er viktig hver dag i entreprenørdriften. Og det er alltid viktig å kunne prate med alle og tilpasse seg situasjonen, sier Ingvild Aaserud.

Hun havnet i Eco Drilling fra en særdeles tidlig fase, bare et år etter oppstart. Det var ikke tilfeldig, men heller ingen selvfølge.

På det tidspunktet hadde hun et tilbud på bordet om å bli HMS-sjef internasjonalt i en større virksomhet. Pandemien hadde akkurat snudd opp-ned på så mangt. Gjennom flere år hadde hun vært kollega med Roger Trøsviken, som bare få måneder før hadde sluttet for å etablere Eco Drilling. 

– Med tre unger hjemme var det i overkant heftig å skulle jobbe internasjonalt. Da Roger ringte og spurte om jeg ville være med var det egentlig mer fristende. 

– Hvorfor? 

Lage system for KS og HMS helt fra starten

– Å være med helt fra starten. Å bygge opp et system fra ingenting, og å få det ordentlig fra dag én. God personkjemi er også viktig. Det er gøy å lage noe sammen, sier hun.

Det gjelder spesielt når man deler de samme oppfatningene om hvor viktig samspill mellom mennesker er. Det har satt sterkt preg på arbeidsmiljøet i Eco Drilling

– Det har vært mye å gjøre, men det er det som er så gøy. Her foregår det så mye forskjellig, med forskjellige mennesker. Rune og Roger, for eksempel. De er utrolig dyktige på hver sine måter. Det gir en lyst til å være med i samspillet. Ta noen baller og føre videre på riktig måte. Gjerne ting som Rune og Roger hater, ler hun. 

– Du har jobbet med HMS i byggentreprenør HENT og deretter hos NoDig-entreprenører. Hva er spesielt med risikovurderinger og HMS-arbeid i NoDig? 

– I byggebransjen er man på ett sted lenge. Gjerne på samme prosjekt et, to og tre år om gangen. NoDig er kortere prosjekter. Mer intenst. Da må man ha antennene ute og ligge to skritt foran om man skal  greie å ta imot det som kommer av utfordringer. På kortere jobber over 2-3 dager, da ordner gutta det meste selv. I lengre prosjekter er jeg med på vernerunder og byggemøter. Da er det viktig å ha en god dialog med gutta og jentene ute, og ikke minst med anleggsleder. Det er et viktig samspill. God tone og god dialog er viktig. Godt humør får folk til å levere. Men det er akkurat like mye papirarbeid på kortere prosjekter som på lange, ler Ingvild. 

– HMS-folk er ikke akkurat de mest populære blant de som jobber ute i driften. Har du merket noe til det…?

Helvetes Mye Styr

– At HMS egentlig betyr Helvetes Mye Styr? Haha, ja jeg har merket det. "Der kommer hu der HMS-dama igjen". Har hørt det noen ganger ja, og er ganske bevisst på det. I HENT oppdaget jeg at det faktisk kan være en fordel å ikke være så godt inne i det faglige.

– Å? Man skulle trodd motviljen ble større av det..? Hvordan det? 

– Når man ikke kan faget – og er åpen på det – så er det lettere å kunne stille de teite spørsmålene. "Er det så lurt å klatre ut eller opp der? Kan det hende du faller ned?". Jeg var en av tre jenter blant 100 gutter på internatskole på Sønsterud. Jeg ble herda allerede der. Så det går bra, ler hun. 

For Ingvilds venner er det fullstendig logisk at hun jobber med HMS og kvalitetssikring (KS). 

– Hun er et petimeter det gjelder å ha det ryddig. 

Det sier Anne Marie Thomle Brager, som har vært en av Ingvilds beste venner i over 20 år. 

Mer energi enn de fleste

– System og oversikt overalt, også på privaten. Nesten til det slitsomme. Men hun har et stort hjerte, så andre får lov til å rote – litt. På hytta, for eksempel. Med like vedkubber og lik opptenningsved, det gjør Ingvild fornøyd.

Hun mener vennina har mer energi enn de fleste . 

– Mange baller i lufta på én gang håndterer hun lett. Jeg tror til og med hun får motivasjon og driv av at det er kompleksitet i det som skal løses. Hun er nok bedre på det enn at det skjer ikkeno´. Ingvild er nemlig dårlig på å kjede seg, humrer venninna. 

Sjefen sjøl, da? Hvordan ser han på denne medarbeideren med bedriftens eneste sjefstittel, en CV som spriker i alle retninger og et energinivå som Duracell ville vært stolt av?

Han er først og fremst takknemlig for å ha fått en god ressurs inn i bedriften. 

– Utrolig viktig. Ingvild er på mange måter limet i bedriften. Hun har stålkontroll på alt det faglige i systemer, rutiner og sånt. Arbeidsmiljøet vårt nyter også godt av personligheten hennes. Hun snakker godt med alle, og er en viktig årsak til at vi har det moro på jobben hver dag. Det kan nesten ikke overdrives hvor viktig akkurat det er, sier daglig leder Roger Trøsviken. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår