Optimisme i nord

 
Optimisme i nordBildet: Merete Larsen, daglig leder ved Opplæringskontoret for rørleggerfaget i nord. Foto: Bjørn Laberg
VVS-dagene 2024: - Det står bedre til med lærlingsituasjonen enn jeg faktisk hadde forventet, med tanke på de mørke skyene som har hengt over byggenæringen en god stund.

Av Bjørn Laberg

Det sier Merete Larsen, daglig leder ved Opplæringskontoret for rørleggerfaget i nord (ORiN) til VVS aktuelt.

Speed dating

- Når vi er rundt på samtaler med rørleggerbedriftene i Nord-Norge, registrerer jeg at optimismen er tilbake, og at ordrebøkene begynner å fylles. Vi inviterer jevnlig til såkalte «speed dating» mellom bedrifter og lærlinger. Her møter bedriftene opp og er oppriktig interesserte. Det tolker jeg som et positivt signal for lærlingsituasjonen i landsdelen, sier Larsen.

- Dette er gledelig å registrere, og gir tro på bedre tider for rekruttering til rørfaget her nord. Det bygges kanskje ikke så mye nybygg som ønskelig, men samtidig vil det jo alltid være et rehab- og vedlikeholdsbehov i eksisterende bygg. Behovet for rørleggere vil derfor fortsatt være stort i årene fremover, mener hun.

Tilnærmet fulle klasser

Til tross for de nevnte mørke skyene de siste par årene, sier Larsen at antallet lærlingeplasser har holdt seg stabilt.

- Det samme gjelder søkertallene til rørleggerfaget. Vi har tilnærmet fulle klasser i byene som tilbyr denne utdanningen i vår landsdel. Enkelte steder kunne vi selvsagt ønsket høyere søkertall, men vi jobber aktivt med å promotere faget vårt. Selv om ikke alle klasser til enhver tid blir fylt opp, er det gledelig at også voksne, fra andre fagområder, søker til yrket vårt. Det er viktig at vi har plass til disse også, sier Larsen.

- Vi prøver blant annet å delta aktivt på utdanningsmesser. Vi kjører også informasjonsmøter på ungdomsskoler, for å snakke om mulighetene rørleggeryrket gir, så tidlig som mulig. Med et ansvarsområde som favner Nordland, Troms og Finnmark, er det selvsagt umulig å rekke over så mange skolebesøk som vi hadde ønsket oss. Men der vi vet at det er et stort behov, sørger vi for å være til stede, understreker hun.

- Allierer oss med bedrifter

- På slike informasjonsmøter allierer vi oss gjerne med en lokal rørleggerbedrift, sammen med lærling, i møte med skoleelevene. Det varierer veldig i hvor stor grad ungdommene er forberedt før vi kommer. På noen skoler har lærerne på forhånd delt ut informasjonsark om de aktuelle yrkene, som elevene skal sette seg litt inn i. Da får vi seriøse, gode spørsmål og en god dialog. Mange stiller jo her sammen med foreldrene sine på slike informasjonsmøter, sier Larsen.

Varierende kvalitet på studierådgivning

Hun peker også på store forskjeller i kvaliteten på studierådgivning rundt om i skoleverket.

- I de cirka 20 årene jeg har vært en del av dette gamet, har jeg sett svært varierende rådgiverkompetanse. Fra svært bra til mangelfull. Slik burde det ikke være, sier Larsen.

Hun vil på den annen side gi uforbeholden ros til Rørentreprenørene Norge, for å skape blest rundt nettopp rekruttering.
- Bli Rørlegger, Ingeborg-nettverket, og ikke minst Rørambassadørene, har gjort -og gjør- en imponerende jobb med å synliggjøre mulighetene i det flotte faget vårt. Ikke minst er det viktig å få frem det tekniske aspektet ved rørleggeryrket, sier ORiN-leder Merete Larsen avslutningsvis.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår