Fagskole ble løsningen for Lotta

 
Fagskole ble løsningen for LottaBildet: Lotta Melin (26). Foto: Tom A. Kolstad
For Lotta Melin (26) var det ingen jobb å få som interiørarkitekt etter tre års studie. Nå har Lotta likevel interiørjobben i sikte, som BIM-tekniker- student ved Fagskolen i Oslo.

Av Ingolf Sundfør

- Fortell litt om interiørutdanningen du har tatt.

- Interiørarkitekt bachelor er en spennende utdanning. 3 år med en blanding av det visuelle og det tekniske. Jeg trivdes best med det tekniske, særlig plantegninger og prinsippskisser. Det var mye interessant research, særlig innen bærekraft, med litt opplæring i Archicad, Indesign og Photoshop.

- Men altså uten jobb…

- Jeg tror bare et mindretall av de som gikk på mitt studie har fått relevant jobb etter bacheloren. Det var litt demotiverende å skrive interiør bacheloroppgaven da vi fikk høre av lærerne at det var dødt i markedet.

- Det er en viss overgang fra farger og interiør til teknisk modellering i BIM… ?

- BIM er nøkkelen for å få jobb og få bedre kunnskaper i alt. Broren min gikk på BIM-tekniker og var kjempefornøyd, han fikk en god jobb i Veidekke. Jeg er veldig fornøyd med at jeg kom inn ved Fagskolen Oslo.

- Hva har du lært i løpet av et år på BIM-tekniker ved Fagskolen Oslo?

- Har lært alt mulig rart, mange forskjellige programmer og hvordan de kan kombineres. Informasjonsberikelse og samhandling er vel to nøkkelord. Jeg merker at det å lære seg nye programmer er tilnærmet problemløst nå, har tilegna meg utrolig mye kunnskap i bruk av PC og IT. Kjenner raskt igjen oppbygging av brukergrensesnitt ved nye programmer. Det er lettere å være kreativ når jeg bruker programmene. 

- Du har fått utplassering i et interiørarkitektfirma, iArk?

Ja, det var gøy. Mens langt de fleste jeg gikk sammen med på interiør står uten jobb, er jeg nå som snart ferdig BIM-tekniker i hvert fall på terskelen av bransjen. Jeg gleder meg til utplasseringa og er ganske sikker på at jeg kan levere. Jeg kan 3D-modellering i flere forskjellige programmer og kan legge inn info i modeller, dette er noe som er nyttig også i interiørarkitektur. Tverrfagligheten jeg har lært gjør at jeg kan lede samarbeid mellom faggrupper slik at vi ender med en helhetlig modell.

- Hva er det viktigste du har fått ut av BIM-tekniker-studiet?

- Selvtillit på programmer. Det er alltid en «knapp» for det. Programmet vil fungere. Hvis ikke, finner man et annet program.
- I prosjektarbeid har ting har ting ikke alltid gått helt som jeg har tenkt, men da har jeg funnet andre løsninger eller andre programmer for å få gjort det jeg ville. Et eksempel: Solanalyse i det siste prosjektet. Skulle bruke et script i Grasshopper Ladybug. Det gikk ikke. Mens jeg googlet hvordan løse problemet, så kom jeg over, Sun Path-tool, et Archicad bibliotek som fikset akkurat det jeg ønsket. Slike ting.

Lotta avslutter med et tips til andre interiørstudenter uten jobb:

- Hvis du er interessert i BIM, søk Fagskolen Oslo. Har du ikke fagbrev, blir du kalt inn til en samtale. Jeg var ganske usikker på om jeg slapp inn, men her er jeg altså. Motivasjonen min var at det bare var et år med god utsikt til jobb etterpå. Det har gått ekstremt fort, undervisning hver dag, prosjekter og oppgaver. Ikke noe pensum man sitter og leser på. Det var den store forskjellen fra høyskolen. Møt opp hver dag og engasjer deg, så er du omtrent sikret en morsom jobb videre, avslutter den snart ferdige BIM-tekniker-studenten Lotta Melin.

(Søknadsfrist til Samordna opptak er 15.april)

Bildet: - Hvis du er interessert i BIM, søk Fagskolen Oslo, sier Lotta Melin. Foto: Harald Selvær

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår