Elise fronter rørfaget i Grohe-kampanje

 
Elise fronter rørfaget i Grohe-kampanjeBildet: Elise Emmely Svang Jansen
Som én av svært få kvinner i rørbransjen, fronter Elise Emmely Svang Jansen nå en ny kampanje for Grohe, som er rettet mot alle landets rørleggere.

– Det falt veldig naturlig. Jeg vokste opp i en rørleggerfamilie, og jeg er fjerde generasjon rørlegger. Jeg fikk være med pappa på jobb fra jeg var liten. Jeg trengte ikke å tenke nøye gjennom når jeg tok valget, og jeg er ikke sikker på om jeg tok et bevisst valg heller. Det var bare sånn det skulle være. 

Eneste kvinnelige prosjektleder

Elise Emmely Svang Jansen er rørleggermester og faglært ingeniør, og hun startet jobben som rørlegger i 2013. I dag jobber hun som prosjektleder i Assemblin, hvor hun holder fremdriften og kvaliteten på et stort byggeprosjekt i Oslo. Hun er den eneste kvinnelige prosjektlederen på sin avdeling, hvor de også har to kvinneliglærlinger av i underkant av 100 rørleggere

Tallene er imidlertid ikke unike. I 2021 var det kun 2 prosent kvinnelige rørleggere i Norge, ifølge Ingeborg-nettverket. 

– To prosent kvinneandel blant rørleggerne er altfor lavt. Det gjør det veldig "eksotisk" å være en kvinne som skrur rør, og det er vi ikke tjent med. Forskning viser at en 20 prosent andel av det underrepresenterte kjønn gjør det enklere for alle, og det er vårt langsiktige mål, sier Eli Hermine Heyerdahl Eide, grunnlegger av Ingeborg-nettverket.

Fronter ny kampanje for Grohe

For at flere kvinner skal få øynene opp for rørbransjen, mener Jansen det er viktig å fremsnakke faget. Snart vil hun fronte kampanjen til Grohes nye satsing mot bedriftsmarkedet, Grohe Professional. Det norske markedet er det eneste med en kvinne i front i kampanjen. Elise ble positivt overrasket da hun ble spurt om å bli med. 

– Jeg syns det er flott at Grohe, som en så stor produsent og leverandør, velger å ta med seg en kvinne som frontfigur. Det er med på å normalisere bildet. At her er det både menn og kvinner. Uten at kunder bevisst ser det, så gjør det noe med holdninger der ute. Det synes jeg er fint at Grohe er med å bidra til.  

Grohe, som også ønsker en bedre kjønnsbalanse i markedet, ble svært glade da Elise takket ja. 

Større mangfold

– Hele bransjen er tjent med flere kvinner, og det er flott at Elise ønsker å vise frem faget. Rørbransjen trenger både kvinner og menn, og et større mangfold vil blant annet skape mer innovasjon, et bedre arbeidsmiljø og en bedre lønnsomhet. Vi, som stor og ledende bransjeaktør, må stå opp for mer mangfold, sier Anne Øiseth, Country Manager i Grohe.  

Eli Hermine Heyerdahl Eide i Ingeborg-nettverket mener en viktig ingrediens for å lykkes med å gjøre rør- og byggebransjen mer attraktiv, nettopp er at bransjen må ville det sammen. 

Gode rollemodeller er viktig

– Hele bransjen må ha et mer likt tankesett og fokus. Når aktører som Grohe og andre partnere i Ingeborg-nettverket tar en mer aktiv rolle inn mot rekrutteringen, viser det vei både innad i bransjen og ut mot kundene og oppdragsgiverne våre. Det å samle kreftene i rørbransjen slik at vi får sterke bransjemuskler og klarer å få gjennomslag for det vi vil, er en god strategi. Alle aktører i bransjen, også Grohe og andre leverandører, er avhengig av at vi har et godt tilsig av flinke folk. Gode rollemodeller er viktig i hele bransjen, og Grohes engasjement bidrar til at andre leverandører også ønsker å ta grep, sier Heyerdahl Eide.

- Jeg hører utelukkende positive ting når jeg kommer inn i en avdeling eller et prosjekt. Det er ingen grunn til at kvinner ikke kan være håndverkere. Ja, det kan være et fysisk tungt yrke, men det er ikke på langt nær så vanskelig nå, som det var før, sier Jansen, og legger til:

− Det finnes mye gode hjelpemidler og løfteanordninger, og vi har jo muskler vi også.  

Stort behov for rådgivning

I 2022 søkte 57 jenter seg til rørleggerfaget på videregående skole, av totalt 819 søkere. Av landets 2026 rørleggerlærlinger er 5,9 % kvinner. Tallene er på vei opp. 

Det er likevel mye arbeid igjen, og Jansen tror rekrutteringsarbeidet må starte tidlig. Selv husker hun hvordan hun ble frarådet å velge yrkesfag av rådgiveren på ungdomsskolen. 

– Han mente jeg skulle gå idrett, siden jeg drev med hundekjøring. Men det var bare en hobby og ikke noe jeg hadde tenkt til å leve av. I ettertid har jeg tenkt at det er veldig spesielt å fraråde noen å gå bygg og anlegg, hvis de vil det. 
De siste årene har Jansen vært en del av Ingeborg-nettverket, som ønsker å inspirere alle til å være med på å endre kjønnsbalansen i rørbransjen. Jansen mener flere grep må til for å rekruttere kvinner. 

Ut til ungdomsskolene

– Det er viktig med bedre rådgivning og informasjon om bredden i faget og hva vi faktisk jobber med. Informasjonen må ut til rådgivere og foreldre og ungdomsskoleelever før de tar valget. Å besøke videregående skoler er for sent, da har de jo allerede tatt et valg. I tillegg er det viktig med lønnsøkning og bedre vilkår for å løfte yrkesstatusen, å rydde opp i brakkeforholdene til kvinner og at vi som er i bransjen fremsnakker faget. 

Heyerdal Eide trekker også frem ledernes viktige rolle i rekrutteringen. 

– For å rekruttere flere kvinner må lederne ville det og være bevisste. Ingeborg-nettverket er tydelig på at vi mener det er et lederansvar å rekruttere de beste folka til bransjen, og vi tror mange av dem kan være kvinner fordi det vil gagne oss med flere perspektiver. Det ansvaret synes vi flere og flere blir bevisst på og gjør noe med. Det oppleves veldig givende og motiverende å se at noe er i ferd med å skje.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår