Dette tjener ledere i elektro- og energisektoren

 
Dette tjener ledere i elektro- og energisektorenIllustrasjonsbilde: Shutterstock
Årslønnen til en leder i elektro-, energi- og IKT-sektoren ligger i snitt på 757 000 kroner, ifølge Norsk Ledelsesbarometer 2018 fra arbeidstakerorganisasjonen Lederne. På landsbasis ligger en gjennomsnittlig lederårslønn på 738 600 kroner.
– Norge har ganske store variasjonene i lederlønn. I noen sektorer, som olje og gass, er lederlønningene forholdsvis høye, mens ledere i kommunal sektor jevnt over har lavere lønn, sier Audun Ingvartsen. Han er forbundsleder i arbeidstakerorganisasjonen Lederne, som står bak Norsk Ledelsesbarometer. 
 
Utenlandske selskaper betaler best
Samtidig avdekker målingen at lønnsbevisste ledere har mest å hente i utenlandskeide bedrifter, og at norske arbeidsgivere kan stå i fare for å bli utkonkurrert på dette området.
 
– Her er det grunn til å rope varsku. Dersom utenlandske aktører i Norge vinner kampen om de dyktigste lederne, kan dette ramme konkurransekraften til den norskeide delen av næringslivet, sier Ingvartsen.
 
I årets utgave av Norsk Ledelsesbarometer kommer det fram at bruttoårslønnen til ledere som jobber i utenlandskeide foretak i snitt ligger 115 900 kroner, eller 17 prosent, høyere enn årslønnen til ledere i norske bedrifter. 
 
Ingvartsen forteller at utenlandskeide foretak jevnt over er større sine norskeide motstykker, og at ledere gjerne tjener mer på store arbeidsplasser. Dette forklarer likevel på langt nær hele lønnsgapet, fremholder han. 
 
Hver tredje fikk bonus
I fjor tjente ledere i utenlandskeide bedrifter i Norge i snitt 809 500 kroner før skatt.
 
Også på bonussiden er utenlandske arbeidsgivere mer generøse enn de norske. 36 prosent av ledere i bedrifter med utenlandsk hovedeier mottok bonus i 2017, mot 24 prosent av lederne i bedriftene med norsk eier.
 
Flere konkurser
– I mange bransjer ser vi en brytningstid, med stadig sterkere konkurranse fra både etablerte og nye aktører. Å ha oppdaterte, omstillingsdyktige ledere og mellomledere kan være forskjell mellom vekst og konkurs. Disse er imidlertid en attraktiv vare, og det virker som utenlandske arbeidsgivere jevnt over ser verdien i å tilby de beste betingelsene, sier Ingvartsen.
 
Hittil i år har 4332 virksomheter gått konkurs, ifølge fagportalen Credit News. Det er over åtte prosent flere enn til samme tid i fjor. Blant årets konkurser finner vi aktører som Rafens, Tilbords, Spaceworld Soundgarden og Enklere Liv. I fjor måtte giganten Norske Skog ta den tunge turen til skifteretten.
 
Rimelige, høykvalifiserte ansatte
Forskerne Eivind Falkum og Bitten Nordrik i Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har utarbeidet Norsk Ledelsesbarometer på oppdrag for Lederne. De forteller at norsk arbeidsliv har en lønnsdannelse innrettet på små forskjeller mellom høyeste og laveste lønn. Det har både positive og negative sider.
 
– Norske ledere har reelt sett lavere lønn enn ledere i andre land. I Norge har vi en sammenpresset lønnsmasse, der det fra arbeidsgivers ståsted er billig med høykompetente arbeidstakere. Samtidig er ufaglært arbeidskraft dyrere her enn i andre land, sier Falkum.
 
Derfor flyttes enkel produksjon ut av Norge, mens det er mer attraktivt å etablere avansert produksjon her til lands, legger forskeren til.
 
Olje på topp – attføring på bunn
Én ledergruppe tjener enda mer enn de som jobber hos utenlandskeide foretak. Ledere i statsaksjeselskap har en gjennomsnittlig bruttoårslønn på godt over én million kroner. Disse utgjør imidlertid bare drøyt tre prosent av respondentgrunnlaget i årets Norsk Ledelsesbarometer.
 
Bransje for bransje er det ledere i olje- og gassektor som har den høyeste årslønnen, med et snitt på nesten én million kroner. Handels- og industriledere tjener i underkant av 700 000 kroner, mens ledere i attføringsbedrifter har den laveste årslønnen i målingen; knappe 550 000 kroner før skatt.
 
Kvinneledere tjener 81 prosent av hva mannlige ledere gjør, en liten bedring fra 2016. 
 
På fylkesnivå ligger ledere i Rogaland på lønnstoppen, med en gjennomsnittlig brutto årslønn på om lag 830 000 kroner. Deretter følger ledere i Hordaland og Oslo, der snittlønnen ligger på henholdsvis 756 000 og 741 000 kroner. Målingens laveste lederlønning finner vi i Oppland, med en snittlønn på 579 000 kroner. 
(Pressenytt)
 
FAKTABOKSER:
 
Dette tjener norske ledere:
1 042 800 – i statsaksjeselskap
809 500 – i selskaper med utenlandsk hovedeier
693 600 – i norskeid næringsliv
663 500 – i statlig/offentlig virksomhet
648 700 – i fylkeskommune/kommune
738 600 – i snitt for alle Ledernes medlemmer
(Bruttoårslønn i NOK for Ledernes medlemmer i 2017. Kilde: Norsk Ledelsesbarometer 2018)
 
Om Norsk Ledelsesbarometer:
Norsk Ledelsesbarometer er en rapport som er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet på vegne av organisasjonen Lederne. 
Barometeret er gjennomført for 10. år på rad og har til hensikt å kartlegge arbeidsforholdene til norske mellomledere. Ledelsesbarometeret har tidligere år skapt oppsikt i media på grunn av sine avsløringer og funn.
 
Om Lederne:
Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv som bidrar med trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.
Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.
Kilde: Lederne
 
 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår