– Det er nok ingen andre på Stortinget som har PE-rør til pynt
Publisert: 21 Feb 2024
Av Jørn Søderholm
På Stortinget er hun saksordfører for (minst) én sak som vil gjøre stor forskjell på selvkost-finansieringen. Hun lærte seg vann og avløp allerede som menig kommunestyremedlem. Som ordfører tok hun gjerne lunsjen "nede på teknisk", og gikk i bresjen for å bruke NoDig. Nå er hun stortingsrepresentant og saksordfører i flere tunge VA-saker. Blant annet én sak som vil gjøre stor forskjell på selvkost-finansieringen: Avskrivning i kommunale regnskap.
(denne artikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no )
Tine Linnestad (H) er noe så sjeldent som en heltidspolitiker som både kan og bryr seg om vann og avløp. Se hennes beste tips til hvordan man kan vekke politikeres interesse for VA lenger ned i artikkelen.
– Det er nok ingen andre på Stortinget som har PE-rør til pynt og et stykke strømpefóring på kontoret.
Anne Kristine Linnestad ler høyt over symbolikken i den noe uvanlige dekorasjonen hun har på sitt kontor på Stortinget. Det var noe hun en gang fikk i gave av Olimb Rørfornying. Den gangen satt hun som ordfører i Ski kommune. Nå heter kommunen Nordre Follo kommune etter sammenslåing med naboen Oppegård), og Linnestad har altså flyttet kontor fra rådhuset til Stortinget.
– På Stortinget må jeg dessverre tvinge meg selv til å løfte blikket. Jeg må ha overblikk, og kan ikke nerde ned i detaljer like mye som i kommunen. Utblokking og strømpefóring er uaktuelt å snakke om når man har et overordnet ansvar. Vi på Stortinget kan ikke pålegge kommunene å bruke en viss teknologi, fortsetter hun.
Les også: Vannlekkasjer i norske kommuner må angripes
Tine på tinget
Hun bruker helst kortformen Tine som navn, og overlater til myndighetene å bruke "fullversjonen" Anne Kristine.
Vi møter henne helt i starten av 2024. Ikke på kontoret på Storinget, men for anledningen på det splitter nye Vannsenteret på Ås. Det er en nyskapning hun i årevis har ønsket velkommen og som hun fryder seg over å få besøke i en tidlig fase og få en privat omvisning.
Anne Kristine "Tine" Linnestad får en omvisning på det nye Vannsenteret på Ås av daglig leder Sjur Tveite. (Foto: Jørn Søderholm)
Tine Linnestad sitter som fast representant på Stortinget siden valget i 2021. Hun sto som vararepresentant til Stortinget i perioden 2017-2021, og ble hentet inn i 2020 da Henrik Asheim gikk inn i regjeringen.
Vann og avløp er ikke det fagområdet politikere flest her i landet har øverst på sin agenda, verken lokalt i kommuner, i fylker eller på nasjonalt nivå. Tine LInnestad er sånn sett ikke som politikere flest. Ikke bare bryr hun seg om VA-sektoren; Hun kan også nok om både politikk, teknologi og drift i VA til å føre en opplyst diskusjon med hvem som helst i verdikjeden.
VA i kommunestyret
– Hvor kommer dette engasjementet for VA fra?
– Det begynte da jeg kom inn i kommunestyret som menig representant i 1999. En i gruppa var litt "nerd" på området, med en energi som var litt smittsom. I 2007 ble jeg gruppeleder. Da hadde vi et voldsomt etterslep på vedlikehold og oppgradering i Ski kommune. I 2009 eller 2010 satte Statsforvalteren foten ned, og sa vi ikke fikk bygge ut mer hvis vi ikke gjorde noe på den fronten. Jeg ble valgt til ordfører i 2011. Da var et av de største prosjektene våre å få på plass arealer for utbygging i Ski og Langhus. Statsforvalteren sa vi ikke fikk bygge før det var klart med bedre vann og avløp. Det var en effektiv motivasjon!
Les også: Nissedal - liten kommune med store vann- og avløpsplaner
Tine Linnestad ler igjen. Men det er ingen tvil om at det var alvor da Statsforvalteren sa nei.
Tine Linnestad og daglig leder Sjur Tveite i Vannsenteret. (Foto: Jørn Søderholm)
De fire årene som ordfører fra 2011 til 2015 ble det satt i gang mye på vann- og avløpsfronten i kommunen. Ikke fordi akkurat hun var ordfører, altså. Snarere var vel hun den heldige som fikk være på vakt som ordfører i denne perioden da seriøse grep måtte tas og tiltak iverksettes.
For Linnestad ble det mye VA-relatert arbeid og læring. Hun hadde med seg en god del kunnskap om området fra tiden som kommunestyrerepresentant, og bestemte seg uten den minste tvil for at hun skulle være en politiker og ordfører på innsiden av tematikken. Ikke på utsiden.
Slik kan politikere vekkes om vann og avløp
– "Politikere må vekkes", sa du på NoDig-konferansen i november. Mange på drift ute i kommunene vil nok være enig med deg der. Hvordan vekker man politikere? Hva er ditt beste råd til VA-folk rundt om i kommunene som sliter med å nå gjennom til politikerne?
Sjur Tveite viser hvordan Vannsenteret kan speile VA-driftssystemet i Ås, nærmeste nabo til kommunen Tine Linnestad var ordfører i før hun ble valgt inn på Stortinget. (Foto: Jørn Søderholm)
– Inviter dem inn! Inviter ordføreren på besøk. Be om å få komme på gruppemøter. Lag en befaring. Inviter enkeltpolitikere eller grupper med til det vanntårnet og i pumpehuset. La dem få se hva det er i virkeligheten. Det er det beste tipset jeg har. Politikere vil ikke si nei til det. De bare tenker ikke selv på at de skal eller kan invitere seg selv ut på sånt. Prøv igjen med andre tidspunkter om noen sier det ikke passer akkurat da. Ikke gi deg ved et første nei. Vær positiv og aktiv, og bygg kontakt med politikere. Det er gull, sier hun.
Selv skulle hun gjerne sett at vann og avløp var en større del av den systematiske folkevalgt-opplæringen i regi av Kommunenes Sentralforbund (KS).
Bedre folkevalgt-opplæring i VA
– Tenk hva det betyr for bygda og kommunen hvis man har VA som ikke fungerer. Det er et politisk ansvar, ikke bare teknisk. Jeg visste ikke at jeg savnet det da jeg begynte i kommunestyret. Men sett i ettertid mener jeg vi burde fått mer spesifikk opplæring i VA og plan. Det er en god investering i politikere og hadde gjort arbeid med planer og VA mer spennende, sier hun.
– Hvordan er engasjementet for vann og avløp blant dine kollegaer på Stortinget nå?
– Det er noen som er på. Men det er lite og smalt felt politisk, selv om det er et viktig tema. VA har vært stemoderlig behandlet politisk i mange år, også blant kommunepolitikere. Og de fleste på Stortinget har vært kommunepolitikere.
Les også: Slik kan vi få alle kommuner inn på BIM
– Opprustingsbehovet i norsk VA er en diger elefant. Mange mener kommunene ikke kan ta det alene, og etterlyser handling på nasjonalt nivå. Hva er ditt syn på det?
- Den er så stor, den elefanten. Man mister litt perspektiv når tallene får så mange nuller. Én viktig ting her er at det er ekstremt vanskelig at investeringer i VA har samme avskrivningstid som alle andre kommunale investeringer.
Nasjonalt senter for vanninfrastruktur - populært kalt Vannsenteret - på Ås. Bildet er tatt helt i begynnelsen av januar 2024. (Foto: Jørn Søderholm)
– Hvorfor er det vanskelig?
Avskrivningsregler gir unødig høye gebyrer
– Store investeringer skal avskrives på kun 30-40 år. Når man bygger et renseanlegg eller et rørnett, så varer det lenger enn 40 år. Det hadde gitt mer rettferdige gebyrer om man kunne avskrevet slike investeringer på 80 år i stedet for 40.
– Hva kan gjøres på nasjonalt nivå for å hjelpe kommunene å løfte dette?
– Vi må få svar på hva det reelle behovet for investeringer og utbedringer er før vi tar stilling til det. Hvis avskrivingstida blir lengre vil det kanskje ikke bli like dyrt for innbyggerne i kommunene. Hvis det viser seg mulig å endre avskrivningstiden vil det være det enkleste tiltake for å gjennomføre nødvendige investeringer etter selvkostprinsippet, uten at gebyrene her og nå trenger å vokse så voldsomt, sier Linnestad.
Her er det altså et sett avskrivningsregler som utgjør en hindring. Er det ikke bare å fjerne den da? Nja, fullt så enkelt er det ikke. Følg med litt nå:
Avskrivning i kommuner og selskaper
Kommunale selskaper følger ofte Regnskapslovens regler for regnskapsføring, mens kommunene følger Kommunelovens kapittel 14, med tilhørende budsjett- og regnskapsforskrift. Det høres kjedelig og økonomiteknisk ut, men spiller en viktig rolle når vi snakker om avskrivning av VA-anlegg:
Regnskapsloven – og kommunale selskaper regulerer at anleggsmidler med begrenset økonomisk levetid skal avskrives etter en fornuftig avskrivningsplan. Dette gjelder som nevnt for kommunale selskaper.
Kommunelovens, nærmere bestemt Budsjett- og regnskapsforskriftens §3-4, regulerer det litt mer infløkt og begrenset. Anleggsmidler som har begrenset utnyttbar levetid skal avskrives over den utnyttbare levetiden til anleggsmidlet. Altså perioden anlegget forventes å kunne benyttes. I § 3-4 andre punktum settes det en begrensing: :«Avskrivningsperioden i kommuneregnskapet kan likevel ikke være lengre enn bokstav a til e».
Vann- og avløpsanlegg må avskrives på 40 år, men har en vesentlig lengre levetid. Med en avskriving over mer reell levetid kunne kommunenes gebyr til innbyggerne for selvkost-finansiering vært vesentlig lavere. (Foto: Jørn Søderholm)
For avskrivning av vann- og avløpsanlegg gjelder da følgende:
- Avskrivningsperioden for IKT-utstyr o.l kan ikke være lenger enn 5 år, bokstav a
- Avskrivningsperioden for inventar og mindre maskiner kan ikke være lenger enn 10 år, bokstav b
- Avskrivningsperioden for nyttekjøretøy anleggsmidler kan ikke være lenger enn 20 år, bokstav c
- Avskrivningsperioden for renseanlegg, pumpestasjoner og ledningsnett kan ikke være lenger enn 40 år, §3-4 bokstav e
- Avskrivningsperioden for lagerbygg kan ikke være lenger enn 50 år, §3-4 bokstav f
- Tomter avskrives som hovedregel ikke
VA-infrastruktur med lang levetid
Infrastrukturen i vann- og avløpssektoren kan ha en betydelig lengre utnyttbar levetid enn den maksimale avskrivningstiden på 40 år som settes i §3-4, punkt e. Kommunale ledninger bygges i dag for å ha en levetid på 100-150 år, mens de da kun kan avskrives over 40 år i kommuneregnskapet.
– Avviket mellom faktisk levetid og den maksimale avskrivningstiden i regnskapet kan utgjøre et problem siden dette innebærer at kostnaden ved et anlegg ikke fordeles korrekt mellom generasjonene sett mot faktisk bruk. Et anlegg som lever i 70 år vil i kommuneregnskapet kun kostnadsfordeles over 40 år, sier controller Ida Stabo-Eeg i Norsk Vann.
Dette er et komplekst område med mange lovmessige og økonomitekniske irrganger. Det er ikke så enkelt som bare å endre avskrivningstiden på VA-anlegg. Lengre avskrivningstider vil innebære at den kommunale gjelden nedbetales over flere år enn det i dag gis rom for. Det kan i sin tur føre til en uønsket gjeldsoppbygging i kommuner.
– Det er viktig å merke seg at avskrivningene som benyttes innenfor selvkostregelverket kan avvike fra avskrivningene som benyttes i årsregnskapet. Det gir kommunene et noe utvidet handlingsrom i selvkost- og gebyrberegningen, sier Ida Stabo-Eeg.
VA i KS Folkevalgtprogram
Kommunenes Sentralforbund KS bekrefter at vann og avløp ikke er et tema i organisasjonens program for opplæring av folkevalgte. Programmet består i grovt sett av to deler: Basisprogrammet og påfølgende temadager. Sentralt i begge delene er roller og rolleforståelse, samspillet mellom de folkevalgte, samspillet mellom de folkevalgte og administrasjonen og samspillet med innbyggerne.
– Det ligger til kommunedirektøren å utrede sakene som skal behandles. I den grad vann og avløp kan være et tema på en temadag, vil KS’ rolle være å legge til rette for gode prosesser, diskusjoner og refleksjoner. Det ligger til administrasjonen å bidra med fakta osv i den aktuelle kommunen, sier fagsjef Dag-Henrik Sandbakken.
Han er ansvarlig for KS´s Folkevalgtprogram.
KS Folkevalgtprogram er et tilbud til alle kommuner og fylkeskommuner. Det skal bidra til et godt lokaldemokrati med høy tillit, og viktige mål med programmet er å trygge og motivere deltakerne. Målgruppen er de direkte folkevalgte samt kommunedirektøren med tilhørende ledergruppe.
VA er kommunedirektørens ansvar
Sandbakken (bildet) understreker at KS Folkevalgtprogram ikke er et opplæringsprogram.
På temadagene kan man gå nærmere inn på særskilte temaer, men da etter bestilling fra den enkelte kommune eller fylkeskommune.
– Svært ofte handler også disse dagene om roller og samspill, men andre tema kan være kommunal plnalegging, etikk og antikorrupsjon, kommuneøkonomi og eierskap. På slike dager bygges programmet opp i tett samarbeid med den aktuelle kommune/fylkeskommune for at tema skal bli så gjenkjennelig og relevant som mulig, sier Dag-Henrik Sandbakken.
I denne planleggingen legger KS vekt på at det er kommunedirektøren som er ansvarlig for å utrede saker med et faktisk og rettslig riktig bilde av saken.
Et eksempel kan være kommunal planlegging, hvor aktuelle planer i kommunen er et naturlig utgangspunkt.
Basisdelen i KS Folkevalgtprogram er gjennomført i mer enn 90 prosent av alle kommunestyrer, fylkesting og bydelsutvalg i Oslo. Det gjenstår fortsatt noen få. I tillegg har KS gjennomført noen få temadager, der temaene i stor grad har dreid seg om repetisjon/fordypning innen roller og samspill.
KILDE: Rørbloggen / Hallingplast
-
God jul og godt nytt år!
Julefreden er i ferd med å senke seg – også i VVS aktuelt-redaksjonen. Vi håper du nå tar deg tid til å nyte julehøytiden, hvor du enn måtte befinne deg.
-
Micro Matic bytter navn til Function
NYTT OM NAVN: Etter 55 år som en sentral aktør i elektrobransjen, fornyer Micro Matic seg med nye produktområder, navneendring og ny merkevare.
-
Søker totalentreprenør til VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Modum er en kommune utlyser konkurranse om totalentreprise for etablering av nytt VA-anlegg.
-
Ny konserndirektør HR i GK
NYTT OM NAVN: Navneet Grewal Bajwa (34) er ansatt som ny konserndirektør HR i GK og får totalansvaret for strategisk HR- og HMS-ledelse av konsernets samlede virksomhet i Norge, Sverige og Danmark.
-
- Vi skreddersyr løsninger for bedre energiøkonomi
Kjemisk rensing er en avgjørende komponent i optimalisering og vedlikehold av gamle væskebårne energianlegg. FLOW Meisingset VVS har utviklet spesialkompetanse innen energioptimalisering.
-
- Vi er bare en liten aktør i et stort marked
DANMARK: Det danske selskapet BIN-X tilbyr løsninger på moderne utfordringer som legionellabakterier, korrosjon og belegg i VVS-systemer.
-
- Energi og klima hånd i hånd
Onsdag 18. desember signerte regjeringen en ny styringsavtale med Enova, som trer i kraft fra 1. januar 2025 og gjelder ut 2028. Den nye avtalen understreker den nære sammenhengen mellom energi og klima.
-
Etterlyser strømuttak ved toalettet
Fremtidens baderom trenger ett enkelt grep, mer enn alle andre. Nye tall viser at det fortsatt kun er et fåtall norske baderom som har installert strømuttak ved toalettet.
-
- Energi blir igjen en viktig del av Enovas mandat
18. desember 2024 ble det inngått en ny fireårsavtale mellom Enova og regjeringen. Den viktigste endringen er at energieffektivisering igjen er en viktig del av Enovas mandat.
-
Statsbygg velger Basal «VARIG» betongrør og kummer
‒ Det er veldig artig å registrere at Statsbygg benytter våre Basal «VARIG» betongrør og kummer i forbindelse med det nye regjeringskvartalet, sier adm.dir. Sogge Johnsen i Basal.
-
Dobler rensekapasiteten
Nye Hokksund renseanlegg dobler rensekapasiteten for Øvre Eiker kommune. Det er NCC som er entreprenør for anlegget, og de sikter mot overlevering til Øvre Eiker kommune høsten 2025.
-
- Norge må følge med i timen
YRKESFAG: - Vi mener det er viktig å utvide horisonten og la norske ungdommer delta internasjonalt i de nye teknologiske yrkesfagene, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.
-
COWI prosjekterer nye Garnes Renseanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: I lys av de kommende EU-kravene til vann- og avløpsrensing må flere renseanlegg i Norge oppgraderes. Garnes får et nytt renseanlegg av høy kvalitet som vil imøtekomme kommunens fremtidige rensebehov.
-
SINTEF med personsertifikat for service på minirenseanlegg
SINTEF Certification har nå utstedt de første personsertifikatene for servicepersonell for minirenseanlegg.
-
Tilbyr kontrakt på slamtømming
AKTUELLE PROSJEKTER: Karmøy kommune utlyser anbudskonkurranse på tømming av private og offentlige slamavskillere.
-
Hallingplast sentral i spennende pilotprosjekt
Hallingplast utvikler nyskapende rørsystem til fjernvarmenettets nye "termos". Termosen skal lagre nær kokende varmt vann gjennom sommeren som brukes direkte inn i Oslo sitt fjernvarmenett i vinterhalvåret.
Aktivitetskalender
-
Hallingtreff nærmer seg fulltegnet
HALLINGTREFF 2025: Januar og Hallingtreff 2025 nærmer seg raskt. Med over 300 påmeldte er deltakerlisten 90 prosent fulltegnet. Blant utstillerne finner vi gamle kjente og et par nye navn. -
Inviterer til vårens største VA-konferanse
VA-dagene 2025: PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. -
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås.
Aktuelle prosjekter
-
Søker totalentreprenør til VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Modum er en kommune utlyser konkurranse om totalentreprise for etablering av nytt VA-anlegg. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg og Rakkestad kommune utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester. -
Planlegger renovering av Tomter skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Indre Østfold kommune utlyser konkurranse om totalentreprise på renovering av Tomter skole. -
Byggestart for Quadrum Port i Kristiansand
AKTUELLE PROSJEKTER: Etter jul starter siste etappe av den storstilte utbyggingen ved Kristiansand stasjon. Quadrum Port vil ferdigstille Quadrumområdet. Nytt hotell og nytt kontor på til sammen 26.000 kvm vil åpne i 2027. -
Ønsker nytt vanntåkeanlegg i Porsgrunn rådhus
AKTUELLE PROSJEKTER: Porsgrunn tilbyr totalentreprise på etablering av nytt vanntåkeanlegg i Porsgrunn rådhus. -
PTG Frionordica vinner Arctic Seafarm-kontrakt
AKTUELLE PROSJEKTER: PTG Frionordica AS har signert en betydelig kontrakt med Eyvi AS om leveranse av varmepumper og sjøvannsvekslere til Arctic Seafarm AS sitt nye landbaserte oppdrettsanlegg i Nesna kommune på Helgelandskysten. -
Sandnes kommune søker energirådgiver
AKTUELLE PROSJEKTER: Sandnes kommune tilbyr rammeavtale for levering av energirådgivning bygg. Verdi: opptil 2.3 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Etat for bygg og eiendom (EBE) i Bergen kommune tilbyr rammeavtale på rørlegger- og sanitærtjenester. -
Tilbyr rammeavtale innen ventilasjon og kulde
AKTUELLE PROSJEKTER: Rogaland fylkeskommune utlyser konkurranse om rammeavtale knyttet til ventilasjon og kuldetjenester. -
Utlyser VVA-prosjekt i Asker
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune utlyser totalentreprise med samspill, for etablering av nye VA-ledninger, vei og øvrig infrastruktur på Reistadjordet. -
Aremark ønsker leveranse av ny pumpestasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Aremark kommune inviterer til åpen tilbudskonkurranse for levering og igangkjøring av ny pumpestasjon for avløpsvann. -
ØRIK tilbyr rammeavtale på VA/VMT- og VVS-leveranser
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) tilbyr rammeavtale på levering av VA/VMT-materiell, VVS, verktøy/festemateriell, betong og gategods. Verdi: inntil 50 millioner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Bjørnafjorden
AKTUELLE PROSJEKTER: Bjørnafjorden kommune vil inngå parallell rammeavtale med inntil tre leverandører om løpende oppdrag innen rørleggertenester. Verdi: Inntil 10 millioner kroner. -
Vil oppgradere studentbolig i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Styret i Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet, har vedtatt å oppgradere F-blokken på Hatleberg i Bergen. Problemer med dårlig inneklima har lenge vært en utfordring for studentene. -
Søker samspillsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: Harstad kommune innbyr til konkurranse om anskaffelse av samspillsentreprenør med rådgivere for nybygg/påbygg til eksisterende Bergsodden Sykehjem i Harstad. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Andøy kommune tilbyr rammeavtale på tverrfaglige rådgivningstjenester. Verdi: inntil 12 millioner kroner.
Bransjekommentar
-
- Unngå frosne rør
FAGARTIKKEL: Når kulden inntar våre boliger og fritidssteder, er det avgjørende å ta forholdsregler for å unngå frosne rør, og de problemene det kan medføre. -
Hva kjennetegner en god prosjektplan for VVS i boligprosjekter?
FAGARTIKKEL: - God prosjektstyring er avgjørende for å gjennomføre et vellykket byggeprosjekt, og prosjektplanen blir på mange måter ditt viktigste styringsverktøy. -
Hvordan skape et godt inneklima om vinteren?
KRONIKK: Vinteren er her, og for mange betyr det et tørrere inneklima, både hjemme og på jobb. Blir det for tørt, kan du oppleve tørre øyne, irritert hud, hyppigere hodepine og allergier. Hva kan vi gjøre for å hindre dette? -
- Viktig å tenke nytt rundt tema overvann
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi må tenke nytt for å få unna alt vannet som kommer til å komme. Nå er en ny kombinert infiltrasjons- og fordrøyningsløsning testet i fullskala på Torvet i Trondheim. -
Slutt på nitriste handikaptoaletter?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hvem stiller egentlig kravene til universell utforming? Er det kravene i seg selv som har gjort at et typisk handikaptoalett forbindes med noe kaldt og kjedelig? -
Viktig å dokumentere vedlikehold i borettslag og sameier
BRANSJEKOMMENTAR: - Å samle dokumentasjon for utførte vedlikeholdsarbeider i borettslag blir kanskje ikke gjort like systematisk, selv om det egentlig er en smart ting å gjøre. -
- Hva skal til for å få ned omfanget av VA-feil?
FAGARTIKKEL: - Jeg er Ali Al-Akabi. Jeg er 33 år gammel, og fersk sivilingeniør i vann- og miljøteknikk ved NMBU. Sommeren 2024 leverte jeg masteroppgave, om feil på nye vann- og avløpsanlegg i Norge. -
- Slik ryker anboringsklammeret
FAGARTIKKEL: – Vi hadde noen uheldige erfaringer med PE anboringsklammer for et par år siden. Det ble avdekket i forbindelse med testing av prosedyresveis, der de rett og slett ikke besto, sier prosjektleder Lene Sparre Thunes i Porsgrunn kommune. -
- Staten må koordinere utbyggingen av vann og avløp
BRANSJEKOMMENTAR: Det trengs omfattende investeringer i vann og avløp i årene som kommer, og innbyggerne som må ta regningen i form av økte gebyrer. Oslo er et tydelig eksempel på dette – nå øker vannavgiftene med 30 prosent i 2025 og avløp med 6 prosent. -
- Vær proaktiv!
FAGARTIKKEL: - Vannlekkasje fra varmtvannsberedere er blant de ti vanligste årsakene til vannskader i Norge. Å være proaktiv kan bidra til å unngå omfattende skader og kostnader. -
Ny fabrikk resirkulerer gammel plast til nye rør
BRANSJEKOMMENTAR: - Nå tar Hallingplast AS for alvor skrittet inn i sirkulærøkonomien. 10 000 tonn gammel plast blir råstoff til nye produkter i en en ny fabrikk. Blir det gode, trygge rør av sånt? -
- Det er for få insentiver til å fremme innovasjon
BRANSJEKOMMENTAR: - Kan Direktoratet for Byggkvalitet, FG, miljøorganisasjonene og andre premissgivere i større grad bidra til å fremme innovasjon i VVS markedet? -
Ny kvartalsrapport fra Byggfakta
Byggfakta sin nyeste kvartalsrapport, Pipeline Q3 2024, gir en detaljert gjennomgang av igangsettingstallene for tredje kvartal 2024 med innsikt i planene for Q4. -
- Tilrettelegger vi for reell konkurranse og utvikling?
BRANSJEKOMMENTAR: - Norge kan til tider fremstå som et mer lukket marked, hvor enkelte leverandører har en dominerende posisjon. -
Pusse opp bad eller rehabilitere VVS i borettslaget?
FAGARTIKKEL: Skal borettslaget eller sameiet ditt rehabilitere rør eller pusse opp badene? Da er det viktig å vite hvilke tiltak som krever søknad, hva som trenger årsmøtevedtak, og hvilke avtaler dere bør inngå med håndverkere. -
Hvordan få stabil innetemperatur i næringsbygg?
BRANSJEKOMMENTAR: Det er for varmt, for kaldt, luften er «tung», du blir trett, eller det trekker i nakken. Klagelisten kan fort bli lang når været skifter og varme- og kjøleanlegget i bygget ikke helt henger med.
Kurs og Seminarer
-
Hallingtreff nærmer seg fulltegnet
HALLINGTREFF 2025: Januar og Hallingtreff 2025 nærmer seg raskt. Med over 300 påmeldte er deltakerlisten 90 prosent fulltegnet. Blant utstillerne finner vi gamle kjente og et par nye navn. -
Inviterer til vårens største VA-konferanse
VA-dagene 2025: PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. -
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Samspill og jakt på VA-informasjon
HALLINGTREFF 2025: Det nærmer seg Hallingtreff 2025, og mye av innholdet på den tradisjonsrike VA-konferansen er klart. -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
VVPs topplederkonferanse gjenoppstår
Topplederkonferansen i regi av VA- og VVS-produsentene VVP gjenoppstår når bransjeforeningen inviterer hele bransjen til samling med et omfattende og spennende program på Hotel Continental i Oslo 18. september -
SINTEF inviterer til grunnkurs i innregulering
Dette todagers kurset gir deltakerne praktiske og teoretiske kunnskaper om instrumentering, målemetoder, innreguleringsmetoder og anleggstekniske forutsetninger for innregulering av ventilasjonsanlegg. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt.
Produktnyheter
-
Ego aktuator med adaptiv strømningskontroll
PRODUKTNYHET: Canes har lansert en ny aktuator, Ego, med adaptiv strømningskontroll. Den er designet for å utføre hydraulisk balansering av varmesystemer ved hjelp av kunstig intelligens (KI). -
Geberit lanserer Selnova Square baderomsmøbler
PRODUKTNYHET: De nye baderomsmøblene fra Geberit er moderne, stilrene og funksjonelle. De er allerede på lager på Geberits hovedkontor på Lørenskog. -
LK Metrix - en game changer?
PRODUKTNYHET: LK Metrix er et helt nytt verktøy for å måle strømning i vannrør. Verktøyet monteres utenpå røret og måler strømningen, du trenger rett og slett ingen måleventil -
Habo lanserer nye servantbatterier
PRODUKTNYHET: Habo utvider nå sitt sortiment for baderom og lanserer fem modeller av høykvalitets servantbatterier. De nye armaturene er testet, typegodkjent og sertifisert av RISE (Research Institutes of Sweden). -
App skal gjøre arbeidshverdagen tryggere
PRODUKTNYHET: I flere måneder har Skydda, Unifractal, Betonmast og Gjensidige jobbet sammen for å utvikle et digitalt verktøy med mål om å redusere personskader og arbeidsrelatert sykefravær. -
Canes lanserer nytt miljøvennlig rør for vannbåren gulvvarme
PRODUKTNYHET: Canes lanserer "GoGreen PE-RT", et bærekraftig og miljøvennlig rør for vannbåren gulvvarme, produsert av resirkulert PE-RT. -
Spennende nyheter fra Dansani
PRODUKTNYHETER: Dansani, som i år feirer 40 år, lanserer nå spennende nyheter for baderommet i 2025-kolleksjonen sin. -
TECEneo - nytt dusjtoalett fra TECE
PRODUKTNYHET: Nå utvider TECE sin dusjtoalett-familie med TECEneo. Den nye toalettløsningen har innovative og smarte funksjoner som forbedrer renslighet, brukervennlighet og bærekraft. -
Franke Home Solutions lanserer Water Hub
PRODUKTNYHET: RørosHetta og Franke Home Solutions lanserer produktnyheten Water Hub på det norske markedet -
Lanserer Canes Ypsilon
PRODUKTNYHET: Canes introduserer Canes Ypsilon, et banebrytende sisternessystem som kombinerer fordelerskap og innbygningssisterne i én integrert modul. -
TECE lanserer TECEfloor Smart Home
VVS-dagene 2024: Under VVS-dagene lanserer TECE sin nye innovative løsning TECEfloor Smart Home. Denne gjør det mulig å aktivere, slå av eller justere gulvvarmen eller andre bærbare produkter i hjemmet, enkelt igjennom app. -
Moderne middelhavspreg fra Vedum
PRODUKTNYHET: I Vedums nye baderomsmiljø møter turkisgrønne toner svarte detaljer. Resultatet er et moderne middelhavspreg med en arealeffektiv planløsning. -
LK Systems lanserer LK Våtromskassett SAFE Q
PRODUKTNYHET: LK Våtromskassett SAFE Q er spesialdesignet for å få best mulig lydreduksjon, enkel installasjon. Den nye våtromskassetten har i tillegg en kompakt design. -
CTC lanserer CTC EcoAir 700M
CTC presenterer CTC EcoAir 700M-serien. Dette er en ny generasjon frekvensstyrte luft/vann-varmepumper, som automatisk tilpasser seg husets effektbehov gjennom hele året, med både kjøling og oppvarming. -
INNVA lanserer digitale hydranter på VA-seminaret
Med potensiale for å redusere manuelle oppgaver, kutte kostnader og øke sikkerheten gjennom sanntidsovervåkning, lanserer INNVA digitale hydranter. -
Poloplast oppdaterer rørsystem med ny muffe
PRODUKTNYHET: Poloplasts populære rørsystem POLO-KAL 3S PRO MT, som ofte brukes i offentlige bygg hvor det stilles strenge krav til et stille miljø, har nå blitt oppdatert med en ny muffe. Dette gjør installasjonen både raskere og sikrere.
Nyttekjøretøy
-
Maxus lanserer eTerron 9
NYTTEKJØRETØY: Maxus vil i 2025 utvide sitt sortiment med en ny elektrisk pickup: eTerron 9. Med firehjulstrekk, imponerende kapasitet og toppscore på fem stjerner i Euro NCAP, vil den sette en ny standard for sitt segment. -
Snart verdenspremiere på nye Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter har satt standarden for hva et nyttekjøretøy skal være i over 70 år. Nå er duken dratt av syvende generasjon Volkswagen Transporter, som har verdenspremiere i september. -
Nå kommer oppgradert ID. Buzz Cargo med 4MOTION firehjulsdrift
NYTTEKJØRETØY: Volkswagen ID. Buzz Cargo har etablert seg som Norges mest solgte varebil. Nå kommer modellen i oppgradert versjon, med vesentlig mer effekt, mer utstyr og 4MOTION firehjulsdrift. -
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa.