God kombinasjon
Publisert: 12 Apr 2012
VVS Aktuelt har besøkt en kjent produsent av elektrisk installasjonsmateriell, ELKO. Det er imponerende at bedriften fortsatt evner å være konkurransedyktig i et åpent internasjonalt marked. En forutsetning for å forbedre konkurranseevnen er å utnytte alle innsatsfaktorer faktorer best mulig. Både i næringsbygg og industriproduksjon er energi en viktig kostnadsfaktor. Gjennom programmet ”Energy action plan” har ELKO økt bevisstheten om energiforbruket hos de ansatte.
– Det er kombinasjonen av gode tekniske løsninger og kompetente medarbeidere som gir resultater, sier fabrikksjef John Sjøström.
Energioppfølging
I lokalene til ELKO på Åmot i Buskerud har det i flere år blitt jobbet med å få effektivisert utnyttelse av energien. For å nå målsettingene våre må det arbeides med kontinuerlige forbedringer, er budskapet fra Sjøström. ELKO er nå eid av det franske storselskapet Schneider Electric. Schneider har både produkter og systemer for energiøkonomisering og -oppfølging. Løsningen for oppfølging av energiforbruket er tatt i bruk hos ELKO.
– I vårt system måler vi energiforbruket 10 steder i bedriften, forteller Sjøström. Denne informasjonen presenteres i et enkelt dataverktøy. Hensikten er å følge opp forbruket. Har det vært hendelser som uforutsett har resultert i økt energiforbruk kan vi analysere hva som er årsaken til det økte forbruket. Årsaker kan være endringer i driftsplaner eller at det har oppstått feil i en produksjonslinje. Er det andre årsaker, er systemet et godt hjelpemiddel til å finne nye løsninger.
Når energioppfølgingsprogrammet har avdekket mulige besparelser, har vi helt bevisst valgt de prosjektene som rasket gir resultater. Det gir god lønnsomhet og inspirerer medarbeiderne til å jobbe videre med energibesparende aktiviteter, sier Sjøström.
Ventilasjonsanlegget hos ELKO er helt tradisjonelt. I tillegg til ventilasjon som sørger for god luft er det punktavsug ved spesielle maskiner og arbeidsoperasjoner. Energiforbruket i ventilasjonsanlegget i et industrianlegg er som regel ikke den største forbrukeren. Bruk av frekvensomformere og lokal måling av luftkvaliteten gir som regel gode resultater når det gjelder energiøkonomisering.
– Vi ser at det er andre tiltak som foreløpig gir bedre avkastning her hos oss, sier teknisk sjef Arnulf Aannestad.
Gjenvinning
I tillegg til oppvarming av bygningene, som er på 12.000 m2,er det behov for varme ved støping av enkelte komponenter som krever mye energi. For å produsere trykkluft og å drive en rekke elmotorer i produksjonsutstyr benyttes det elektrisk kraft.
– Vi har gjort en rekke tiltak for å få redusert energiforbruket, forteller fabrikksjef John Sjøström. Energisparingsprogrammet er svært omfattende og strekker seg fra utbytting av lyskilder med lavt lysutbytte til gjenvinning av oversuddsvarme fra produksjonen. Nye lyskilder trekker langt mindre strøm, samtidig som medarbeiderne får bedre arbeidsforhold. Gjenvinningen av varme fra støpeprosessen av plastkomponenter til brytere og stikkontakter er så effektiv at det ikke er behov for å benytte andre varmekilder før temperaturen kryper undr null.
For de kalde dagene benytter ELKO varmetilskudd fra en tradisjonell oljebrenner. Oljebrenneren kobles automatisk inn når temperaturen i bygget synker under et fastsatt nivå.
– Anlegget som gjenvinner prosessvarme har vært i drift i en god del år, forteller Aannestad. Tiden for å vurdere eventuell utskifting av anlegget nærmer seg. Vi ser at det vil bli økt behov for vedlikehold om kort tid og i den forbindelse har vi startet en evaluering av forskjellige løsninger. En mulighet er å kombinere varmegjenvinningen fra kjølevannet med en varmepumpe. Vann til vann varmepumpe og bore i grunnen rett ved produksjonslokalene er en løsningen vi ser på. Foreløpige analyser viser at en slik løsning nok er noe i dyreste laget for å gi tilfredsstillende avkastning på investert kapital, sier Aannestad. Hva vi ender opp med av konklusjon er det for tidlig å si noe om. Utviklingen av olje og elprisene vil i kombinasjon med andre investeringsbehov være avgjørende for hvilke løsning vi bestemmer oss for.
Lekkasjer øker forbruket
– Det er stort behov for trykkluft i en produksjon som forgår i lokalene på Åmot. Vi har tre aggregater installert hos oss, forteller Aannestad. Avhengig av behovet i produksjonen er to eller tre aggregater i drift. Som regel er det ikke behov for mer en at to av aggregater er i drift. Da fungerer den siste som reserve, hvis en av de andre får driftsstans. Selvsagt har vi installert frekvensomformere for regulering av elektromotorene som driver aggregatene. Denne teknologien gir et svært godt bidrag i arbeidet med å få redusert energiforbruket. Frekvensomformerne sikrer at elektromotorene arbeider mest mulig optimalt. Når flere aggregater er i drift samtidig sørger styringen av frekvensomformerne for at aggregatene arbeider med samme belastning. Det sikrer minimalt energiforbruk og belastning på utstyret.
En svært vanlig årsak til tap av energi i en produksjonsbedrift som ELKO er lekkasjer i trykkluftanlegget. EU har beregnet det å få fjernet alle tap i trykkluftanlegg i industrien i Europa vil være blant de mest effektive energiøkonomiseringstiltak i industrien. - Vi arbeider systematisk for å få redusert lekkasjer i vårt anlegg, forteller Aannestad. I kombinasjon med optimalisering av driften av aggregatene som produserer trykkluften gir det ett vesentlig bidrag til å bedre konkurransekraften og redusere energiforbruket. Vi trenger gode fagfolk til dette arbeidet. Erfaring i kombinasjon med kunnskap gir resultater.
Fakta om Elko
ELKO er landets ledende leverandør av elektromateriell. Selskapet har produsert stikkontakter, lysbrytere og annet elektromateriell i over 60 år. Hele denne tiden har de vært med på å lede utviklingen i bransjen. ELKO står for høy kvalitet og holdbarhet. Produsenten tilbyr innovative produkter med moderne design.
Produkter fra ELKO kan du finne i de aller fleste norske hjem. ELKO er Skandinavias ledende produsent av elektronisk installasjonsmateriell, styringssystemer, samt tele og nettverksprodukter. Selskapet har 174 medarbeidere i Norge, 23 i Sverige og 11 i Finland. ELKO omsetter for ca. 670 millioner kroner, hvorav eksportandelen utgjør 37 prosent. ELKO har sin administrasjon i Sandvika og et høyautomatisert produksjonsanlegg på Åmot i Modum.
-
Tilbyr rammeavtale for VA-tjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Loppa kommune i Vest-Finnmark tilbyr rammeavtale for VA-tjenester inkl. materiell, samt leie av maskiner og personell. Verdi: inntil ca. 16 millioner kroner.
-
Milwaukee utvider MX Fuel-systemet
PRODUKTNYHET: MX FUEL kompakt arbeidslys eliminerer kabelrot og fjerner bekymringer knyttet til bensindrevne løsninger for brukerne.
-
- KI øker energieffektiviteten og miljøbesparelsene i bygninger
To forskningsrapporter, utgitt av Schneider Electric, viser imponerende utslippskutt med KI anvendt på oppvarming, ventilasjon og klimatisering.
-
- Hvorfor velger ikke bransjen de mest bærekraftige alternativene?
AUTOMATISKE SLOKKEANLEGG: - I en tid der klimamål står høyt på dagsorden for både offentlige og private byggherrer, rådgivere, entreprenører og rørleggere, må vi som bransje spørre oss selv: Velger vi løsninger som faktisk lever opp til våre bærekrafts...
-
- Nytteløst å ignorere trendene
Før arbeidet med selskapets trendrapport, inviterte baderomsprodusenten INR arkitekten Johan Sundberg til en prat om kommende trender.
-
Nilsson Haras sponser lovende sykkeltalent
Nilsson Haras AS starter det nye året med å inngå en samarbeidsavtale for 2025 med en av Vesterålens mest spennende idrettsutøvere, sykelisten Magdalene Lind.
-
- Årsaken er som regel feil prosjektering eller utførelse
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet. I over 60 år har SINTEF kartlagt byggskader i Norge.
-
Utlyser VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Selbu kommune inviterer til anbudskonkurranse for etablering av ny vannledning Siran – Setsaas.
-
Blir 2025 energiskiftets år i byggenæringen?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hva vil prege byggebransjen i det nye året? Blant spådommene finner vi nye teknologier og smartere energiløsninger som vil redusere kostnader, klimagassutslipp og belastningen på strømnettet.
-
Åpner for BIM-data fra Uponors produktportefølje
GF Building Flow Solutions tilbyr nå BIM-data fra Uponors produktportefølje i de fleste vanlige databaser som Magicad, Linear, Trimble og Solar Computer.
-
Hypersensitive detektorer fra ABB
30.03.12: Busch-Watchdog presence tech BasicLINE passer for små og store rom.
-
Beckhoff med nytt M- Bus terminalsystem
26.03.12: Kompakt M-Bus-løsning fra Beckhoff eliminerer bruk av eksterne M-Bus konvertere
-
Første skritt mot energieffektivisering
16.03.12: Schneider Electric lanserer Micrologic E, vern med integrert energimåling for effektbrytere fra 630 til 6300A
-
Positivt for Eliaden
14.03.12: Arrangørene av Eliaden 2012 merker økt interesse for årets messe
-
Effektivt luftrensesystem
27.02.12: Automatikprodukter, Sverige har utviklet en ny teknologi for luft hygiene innendørs. En enhet som er installert i et himlingsystem, kalt UC, fjerner urenheter og lukt med økt effektivitet.
-
Markert ordrevekst for ABB
24.02.12: ABB i Norge hadde en ordreinngang i 2011 som var 60 prosent høyere enn året før og passerte med det 10 milliarder kroner i ordreinngang.
Aktivitetskalender
-
Klart for Multifagmesse 2025
KURS OG KONFERANSER: Den 30. januar 2025 inviterer fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2025» i Trondheim. -
Inviterer til webinar
KURS OG KONFERANSER: I dette webinaret, i regi av Ulefos, lærer du mer om hva du skal gjøre for å unngå lekkasjer og driftsproblemer, og sikre en stabil vannforsyning. -
Norsk Kjøleteknisk Møte – NKM2025
KURS og KONFERANSER: Den 3.–4. april arrangeres NKM2025 på Radisson Blu Royal Hotel Bryggen i Bergen. Dagen før inviteres det til workshop i tema høytemperaturvarmepumper. -
Hallingtreff nærmer seg fulltegnet
HALLINGTREFF 2025: Januar og Hallingtreff 2025 nærmer seg raskt. Med over 300 påmeldte er deltakerlisten 90 prosent fulltegnet. Blant utstillerne finner vi gamle kjente og et par nye navn. -
Inviterer til vårens største VA-konferanse
VA-dagene 2025: PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. -
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt.